Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Δεν θα δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες του νεκρού Μπιν Λάντεν


Εφετείο της Ουάσιγκτον έκρινε την Τρίτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τη σορό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά μιας επίλεκτης ομάδας αμερικανών καταδρομέων στο Πακιστάν τον Μάιο του 2011.

Η αμερικανική υπηρεσία αντικατασκοπίας CIA αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες του επικεφαλής της Αλ Κάιντα, τις οποίες είχαν βγάλει μετά την εξουδετέρωσή του τα μέλη της επίλεκτης ομάδας προκειμένου να επιβεβαιώσουν την επιτυχία της αποστολής τους.

Η υπηρεσία υποστήριξε πως οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν «άκρως απόρρητο» υλικό, όπως επιβεβαίωσαν κι οι δικαστές στην 14σέλιδη απόφασή τους, η οποία επικύρωσε την ανάλογη της πρωτόδικης διαδικασίας.

«Επισημαίνουμε πως οι εικόνες αυτές ορθώς χαρακτηρίσθηκαν απόρρητες και συνεπώς μπορούν να παραμείνουν κρυφές», παρά τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί ελευθερίας στην πληροφόρηση, προσέθεσαν οι δικαστές του Εφετείου.

Η συντηρητική ομάδα μελετών Judicial Watch είχε ασκήσει αγωγή στη CIA για την άρνησή της να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες του Μπιν Λάντεν.

Η αμερικανική υπηρεσία αντικατασκοπίας είχε επιχειρηματολογήσει πως η δημοσίευσή τους ενδέχεται να ενέχει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Ορισμένες από τις εικόνες είναι σοκαριστικές και «εάν δημοσιευθούν, υπάρχει ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε αντίποινα εναντίον Αμερικανών», έκριναν οι δικαστές του Εφετείου.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...