Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Στους δρόμους οι Ισπανοί κόντρα στα μέτρα - Στο «χορό» και η Ιταλία

Με μαζική απεργιακή κινητοποίηση και ογκώδεις συγκεντρώσεις στη Μαδρίτη και σε μεγάλες πόλεις απαντούν οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισπανίας στα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνουν περικοπές αποδοχών. Η κυβέρνηση Θαπατέρο ήλθε την Τρίτη απέναντι στην πρώτη μεγάλη εργατική κινητοποίηση στα έξι χρόνια διακυβέρνησης της Ισπανίας, ενώ στο «χορό» μπαίνουν και οι Ιταλοί αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών στη Μαδρίτη φωνάζοντας συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής. Μεγάλες διαδηλώσεις κατά των οικονομικών μέτρων πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα σε πολλές ισπανικές πόλεις.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία την Τρίτη διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των αποδοχών τους κατά 5% -είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που γίνεται περικοπή στις αποδοχές των εργαζομένων του δημόσιου τομέα στην Ισπανία.

Τα ισπανικά συνδικάτα δήλωσαν ότι το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ανήλθε στο 75% με 80%, ωστόσο το υπουργείο Εργασίας «κατέβασε» το ποσοστό σε 16%.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται, εκτός από τη μείωση των μισθών, πάγωμα των αποδοχών για το 2011, περιορισμός σε συντάξεις και επιδόματα, περικοπές στη βοήθεια που δίνεται από την κυβέρνηση στις περιφέρειες και στις δημόσιες επενδύσεις.

Η απεργία της Τρίτης είναι η πρώτη μεγάλη εργατική κινητοποίηση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η σοσιαλιστιή κυβέρνηση του Χοσέ Θαπατέρο από το 2004 όταν ανέλαβε την εξουσία της Ισπανίας.
Και οι Ιταλοί στο «χορό» των κινητοποιήσεων

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων κατά των μέτρων λιτότητας μπαίνει και η Ιταλία με τα συνδικάτα και την κεντροαριστερά να εξαγγέλλουν σειρά διαδηλώσεων.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων κατά 24,9 δισ. ευρώ εγκρίθηκε στις 25 Μαΐου και ατύπως έχει τεθεί σε ισχύ, εν αναμονή της τελεσίδικης έγκρισής του από το Κοινοβούλιο.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, η CGIL, που αριθμεί πέντε εκατ. μέλη, ανακοίνωσε την διεξαγωγή κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου και την προκήρυξη γενικής απεργίας στα τέλη του μηνός, και στον δημόσιο τομέα στις 12 Ιουνίου.

Αντίθετα τα δύο άλλα συνδικάτα, CISL και UIL, έχουν δείξει ανεκτικότητα στο σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στάση που έχει κατακριθεί από την CGIL.

Διαδήλωση κόντρα στα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι εξήγγειλε για τις 19 Ιουνίου στη Ρώμη και η κεντροαριστερά. Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) καλεί σε συγκέντρωση κόντρα στον προϋπολογισμό και τα μέτρα λιτότητας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι συναντήθηκε την Τρίτη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Ρώμη για συνομιλίες που αναμένετο να επικεντρωθούν στην οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...