Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Βόμβα βάρους 136 κιλών εξουδετέρωσε η αστυνομία στη Βόρειο Ιρλανδία

Πυροτεχνουργοί του βρετανικού στρατού εξουδετέρωσαν βόμβα βάρους 136 κιλών που είχε τοποθετηθεί από αποσχισθέντα μέλη του IRA σε εγκαταλελειμμένο φορτηγάκι έξω από αστυνομικό τμήμα σε μεθοριακό χωριό της Βορείου Ιρλανδίας. 

Οι δράστες έστειλαν κωδικοποιημένη προειδοποίηση σε εφημερίδα του Μπέλφαστ και ακολούθησε μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής υπό το φόβο απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Αποσχισθέντα μέλη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), που αντιδρούν στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 και τη «γέννηση» της κυβέρνησης καθολικών-προτεσταντών, έχουν τοποθετήσει πολλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς στη Βόρειο Ιρλανδία από τον Ιανουάριο. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι βόμβες δεν εξερράγησαν και δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Η τελευταία απειλή ήλθε στο καθολικό χωριό Ονακλόι της κομητείας Τάιρον, ανάμεσα στο Δουβλίνο και το Μπέλφαστ. Εάν η βόμβα είχε εκραγεί θα είχε προκαλέσει πολλούς θανάτους και μεγάλες καταστροφές, σύμφωνα με την αστυνομία.

Περίπου 350 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους αργά το βράδυ της Πέμπτης, αφότου η αστυνομία ενημερώθηκε από ανώνυμο τηλεφώνημα (κωδικοποιημένη προειδοποίηση των αποσχισθέντων μελών του IRA σε εφημερίδα του Μπέλφαστ) ότι η βόμβα επρόκειτο να εκραγεί μέσα σε διάστημα μίας ώρας.

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι οι δράστες άφησαν το φορτηγάκι με τη μηχανή αναμμένη και την πόρτα του οδηγού ανοιχτή. Πιστεύεται ότι διέφυγαν στη συνέχεια στην Ιρλανδία, περνώντας τα σύνορα με ένα αυτοκίνητο που βρέθηκε καμένο στην κομητεία Μόναχαν. 

Οι αστυνομικές αρχές και από τις δύο πλευρές των συνόρων συνεργάζονται για να τους εντοπίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...