Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Η Βρετανία και η Γαλλία τίμησαν την 70ή επέτειο από το μήνυμα που που απηύθυνε ο Σαρλ ντε Γκολ

Η Βρετανία και η Γαλλία τίμησαν την Παρασκευή σε κοινή τελετή την 70ή επέτειο από το μήνυμα που που απηύθυνε από το Λονδίνο ο εξόριστος στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ για αντίσταση των Ευρωπαίων στη ναζιστική κατοχή της χώρας του. Ο Νικολά Σαρκοζί και η Κάρλα Μπρούνι συναντήθηκαν με το πρωθυπουργικό ζεύγος της Βρετανίας και τον πρίγκιπα Κάρολο.

Η έκκληση που απηύθυνε ο Σαρλ ντε Γκολ μέσω της γαλλικής υπηρεσίας του BBC στις 18 Ιουνίου του 1940 θεωρείται ότι ανύψωσε το ηθικό της γαλλικής αντίστασης και αποτέλεσε ένα σημείο καμπής στην εξέλιξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η υπόθεση της Γαλλίας δεν χάθηκε, η Γαλλία δεν είναι μόνη» είπε ο Ντε Γκολ την ώρα που η κυβέρνηση του Βισί, του Φιλίπ Πετέν, ετοιμαζόταν να υπογράψει εκεχειρία με τη χιτλερική Γερμανία. 

Η πρώτη αυτή ομιλία δεν μαγνητοφωνήθηκε από το BBC σε αντίθεση με τις επόμενες. Λέγεται μάλιστα ότι ο Ντε Γκολ ήταν έξαλλος με τους τεχνικούς της βρετανικής ραδιοφωνίας και γι' αυτό φρόντισε τέσσερις ημέρες αργότερα να εκφωνήσει μια δεύτερη ομιλία.

Εβδομήντα χρόνια μετά, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι, επισκέφθηκε το στούντιο στον τέταρτο όροφο της ιστορικής έδρας του BBC και κατόπιν το κτίριο όπου στεγαζόταν το γενικό επιτελείο του Ντε Γκολ, στο Κάρλτον Γκάρντενς, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε δικηγορικό γραφείο.

Την ξενάγηση του προεδρικού ζεύγους ανέλαβαν ο 93χρονος Ζαν-Λουί Κρεμιέ-Μπριλάκ, σύντροφος του στρατηγού Ντε Γκολ στο Λονδίνο μαζί με τον Ντανιέλ Κορντιέ, ο οποίος ήταν γραμματέας του αρχηγού του Εθνικού Συμβουλίου της Αντίστασης, Ζαν Μουλέν, και τον Φρανκ Μπάουερ, εκφωνητή του BBC κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

Ο τελευταίος μάλιστα παρέστη στην εκδήλωση μαζί με το γιο του, τον τραγουδιστή Αξελ Μπάουερ, προς μεγάλη έκπληξη της πρώτης κυρίας της Γαλλίας η οποία τον γνώριζε ήδη λόγω της καριέρας της στο τραγούδι. «Χωρίς το BBC ο Ντε Γκολ δεν θα είχε γίνει αυτό που ήταν, ούτε και η αντίσταση» ανέφερε ο Κρεμιέ-Μπριλάκ.

Στη συνέχεια, το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας συναντήθηκε με τον πρίγκιπα Κάρολο, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και τη σύζυγό του Σαμάνθα και κατέθεσαν στεφάνια στο άγαλμα του Ντε Γκολ και στο μνημείο του βασιλιά Γεωργίου Στ', του πατέρα της βασίλισσας Ελισάβετ.

Μετά την τελετή οι δύο ηγέτες και οι σύζυγοί τους γευμάτισαν στην πρωθυπουργική κατοικία, στην Ντάουνινγκ Στριτ και μεταξύ άλλων συζήτησαν τις σχέσεις των ευρωπαϊκών χωρών, την κατάσταση της οικονομίας αλλά και τις πιθανότητες πρόκρισης των ομάδων τους στον επόμενο γύρο του Μουντιάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...