Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Σοκ: Για 2.000 νεκρούς μιλούν στο Κιργιστάν

Για αριθμό νεκρών δεκαπλάσιο από αυτόν που είχε νωρίτερα ανακοινωθεί-223 σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό-έκανε λόγο η προσωρινή πρόεδρος της χώρας Ρόζα Οτουνμπάγεβα. 

Η Οτουνμπάγεβα, η οποία επισκέφτηκε την πόλη Ος στο νότιο Κιργιστάν, δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης και στην επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. 

«Θα μιλούσα για αύξηση μέχρι και 10 φορές του αριθμού των νεκρών», επισήμανε η Οτουνμπάγεβα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Φαρίντ Νιγιάζοφ. 

Όπως διευκρίνισε, στον απολογισμό των 223 νεκρών, δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι κάποιοι θάφτηκαν πριν το ηλιοβασίλεμα, την ημέρα του θανάτου τους, όπως ορίζει η παράδοση των μουσουλμάνων. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα ίσως φτάνει τις 2.000. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι ίσως τελικά χρειάζονται βοήθεια στο Κιργιστάν και στο Ουζμπεκιστάν λόγω των συγκρούσεων, εδώ και μια εβδομάδα, μεταξύ Ουζμπέκων και Κιργιζίων. Υπολογίζεται ότι περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Από αυτούς, περίπου 100.000 έχουν καταφύγει στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν και οι υπόλοιποι, στο εσωτερικό του Κιργιστάν. 

Σύμφωνα με τις οργανώσεις αρωγής, οι πρόσφυγες χρειάζονται κυρίως είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και...καταφύγιο. 

Τα πρώτα πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να μεταφερθούν αεροπορικώς το Σαββατοκύριακο. 

Ζητούν έρευνα
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε από την κυβέρνηση του Κιργιστάν την διενέργεια έρευνας για ό,τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα. 

«Ζητούμε από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κιργιστάν να διενεργήσει μία έρευνα εξαντλητική και διαφανή και η οποία θα κάνει όσους είναι υπεύθυνοι για την απώλεια ανθρώπινων ζωών σε σχέση με τα γεγονότα της 7ης Απριλίου 2010 και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εθνοτικής βίας να λογοδοτήσουν», αναφέρει ψήφισμα το οποίο προτάθηκε από τις ΗΠΑ και το Κιργιστάν και εγκρίθηκε κατά την τελευταία ημέρα της 14ης συνόδου στη Γενεύη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...