Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Συρία: Ο στρατός κατέλαβε χωριά στην Ιντλίμπ

Demonstration in Homs
Demonstration in Homs (Photo credit: Taras Kalapun)
Ο στρατός πήρε σήμερα τον έλεγχο σήμερα τεσσάρων χωριών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ όπου οι αντικαθεστωτικοί φοβούνται μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση, όμοια με αυτήν στη Χομς, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Οι δυνάμεις του στρατού κατέλαβαν τα χωριά Σαγουρίτ, αλ-Λαζ, Χαμιμάτ και ας-Σαν στην επαρχία Ιντλίμπ, πραγματοποίησαν έρευνες σε χωριά και αγροτικές περιοχές και εξεδίωξαν λιποτάκτες», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Εδώ και μέρες, οι αντικαθεστωτικοί φοβούνται μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας εναντίον του προπυργίου τους, όμοια με αυτή στη Μπάμπα Αμρ, μια συνοικία στη Χομς τον έλεγχο της οποίας πήρε ο στρατός την 1η Μαρτίου.
«Φοβόμαστε μια επιχείρηση όμοια με αυτή στη Μπάμπα Αμρ και όχι μια συνήθη έφοδο», είπε ο Ραμί Άμπντελ Ραχμάν, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου.
Πολλά άρματα μάχης και μεγάλη δύναμη στρατιωτών συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Τζαμπάλ αλ Ζαουίγια της επαρχίας Ιντλίμπ, σύμφωνα με τον Μιλάντ Φαντλ, μέλος της γενικής Επιτροπής της συριακής επανάστασης
«Ο μεγαλύτερος αριθμός των λιποτακτών είναι στη Τζαμπάλ αλ-Ζαουίγια, εκεί καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός λιποταξιών», εξήγησε ο Άμπντελ Ραχμάν. «Ορισμένοι συμπαρατάχθηκαν με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, άλλοι διέφυγαν» .
Πολλοί κάτοικοι οκτώ χωριών της Τζαμπάλ αλ-Ζαουίγια και της πόλης της Ιντλίμπ εγκατέλειψαν τις εστίες τους.
Όπως έκαναν και για τη Χομς, τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνουν την κάλυψή τους στην Ιντλίμπ, δηλώνοντας ότι εκεί υπάρχουν «συμμορίες τρομοκρατών που τρομοκρατούν τον πληθυσμό, για να προετοιμάσουν τον κόσμο» για μια ενδεχόμενη επίθεση, είπε ο Ραχμάν.
Στις επιχειρήσεις καταστολής σήμερα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, εκ των οποίων τρεις πολίτες, έχασαν τη ζωή τους σε τοποθεσία της επαρχίας Χάμα, κοντά στην Ιντλίμπ. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 16 νεκρούς άμαχους συνολικά στη χώρα σήμερα.
Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι χρήζουν επισιτιστικής βοήθειας στη Συρία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποτιμήσει τις ανάγκες σε αρκετές πόλεις της χώρας, μεταξύ τους η Χομς.
«Εκτιμάμε ότι σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εν δυνάμει χρήζουν επισιτιστικής βοήθειας», δήλωσε η εκπρόσωπος του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Ελίζαμπετ Μπιρς σε συνέντευξη Τύπου.
Ωστόσο τόνισε ότι «ο αριθμός αυτός υπολογίστηκε σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος πριν από την κρίση», υπογραμμίζοντας ότι «ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που θα επωφεληθούν» από τον ΟΗΕ στη Συρία θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες που επί τόπου θα αξιολογηθούν.
Ο ΠΟΥ, ο οποίος διαθέτει τρεις διεθνείς συνεργάτες στη Συρία, ετοιμάζεται να αποτιμήσει τις ανάγκες επί τόπου, ανακοίνωσε εκπρόσωπός του. Για να φέρει εις πέρας την αποστολή του, ο ΠΟΥ έλαβε από το συριακό υπουργείο Υγείας άδεια που επιτρέπει σε Σύρους φοιτητές της Ιατρικής και Σύρους εθελοντές της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου να μεταβούν από την «προσεχή εβδομάδα» με ένα «ερωτηματολόγιο» στο χέρι στις πόλεις Χομς, Ντεράα, Ντέιρ Εζόρ και στις αγροτικές περιοχές της Δαμασκού, για την αποστολή αξιολόγησης.
Ο ΠΟΥ ζητεί μεγαλύτερη «πρόσβαση» στη Συρία ώστε να μπορεί σωστά να αποτιμήσει τις ανάγκες του πληθυσμού σε φάρμακα, ασθενοφόρα και άλλες υπηρεσίες υγείας. Μόλις θα έχει την πρόσβαση στη χώρα, θα χρειαστεί τέσσερα εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τη δράση του για περίοδο τριών μηνών.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...