Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ελβετοί πήραν το «Όσκαρ» των τυριών

Φωτογραφία
Το καλύτερο τυρί του κόσμου είναι μια ελβετική γραβιέρα από την Γκριγιέρ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Τυριών που πραγματοποιήθηκε στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ. Τυροκόμος της είναι ο Σεντρίκ Φρανιέρ που κατοικεί στο Κίρχμπεργκ της Ελβετίας. Ένας άλλος Ελβετός παραγωγός τυριού, ο Άντεερ Ζενερέι, τερμάτισε στη δεύτερη θέση του διαγωνισμού με ένα σκληρό τυρί το οποίο ονομάζει Αndeer Τraum (όνειρο του Άντεερ) και στην τρίτη ένας Αυστριακός τυροκόμος, ο Αλόις Πεζεντόρφερ με το ημιμαλακό τυρί Gmundner Βerg Ρremium.
Ο διαγωνισμός.
Φέτος διαγωνίστηκαν 2.318 τυριά (περισσότερα από κάθε χρονιά) από 20 χώρες και οι 30 κριτές προέρχονταν από 12 χώρες. Οι Αμερικανοί τυροκόμοι του Ουισκόνσιν ήρθαν πρώτοι σε 21 κατηγορίες, αφήνοντας πολύ πίσω όλες τις άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και όλες τις άλλες χώρες. Οι Ολλανδοί ήρθαν πρώτοι σε πέντε κατηγορίες, οι Δανοί σε τέσσερις και οι Ελβετοί σε τρεις. Ωστόσο χώρες που φημίζονται για τα τυριά τους, όπως η Γαλλία, είχαν πολύ λίγες συμμετοχέςστον διαγωνισμό έλαβαν μέρος λιγότερα από δέκα γαλλικά τυριά, ενώ δεν υπήρξε κανένα ελληνικό.
Στην κατηγορία της «φέτας», το πρώτο βραβείο πήρε η τυροκομική εταιρεία Κaroun Dairies από τη Σαν Βάλεϊ της Καλιφόρνιας- η περιγραφή του προϊόντος της στον διαγωνισμό ήταν «κρεμώδης φέτα Μύκονος»- το δεύτερο η καναδική Αgropur Fine Cheese από το Σεν Ιμπέρ του Κεμπέκ και το τρίτο η Saedager Dairy από τη Δανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...