Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η πλειοψηφία των Γάλλων δεν επιθυμεί υποψηφιότητα Σαρκοζί το 20

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, την επομένη της μεγάλης ήττας της Δεξιάς στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.
Ο Γάλλος πρόεδρος απομάκρυνε έναν από τους πρωτοκλασάτους υπουργούς του, τον υπουργό Εργασίας, Ξαβιέ Νταρκός.
Ο πρωθυπουργός Φιγιόν παραμένει στη θέση του ενώ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τιμωρήθηκε για τα κακά αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές και αντικαταστάθηκε από τον υπουργό Προϋπολογισμού, Ερίκ Γουέρθ τη θέση του οποίου αναλαμβάνει ένας πιστός πολιτικός στον πρώην πρόεδρο Σιράκ, ο Φρανσουά Μπαρόν.
Τέλος ο κ. Σαρκοζί έβαλε στην κυβέρνηση και έναν πιστό στον αιώνιο εχθρό του τον πρώην πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Πρόκειται για το βουλευτή Ζορζ Τρόν, ο οποίος αναλαμβάνει υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, μια κίνηση που δείχνει σαφώς ότι ο κ. Σαρκοζί επιθυμεί να συνενώσει όλες τις δεξιές ομάδες.

Η πλειοψηφία των Γάλλων δεν θέλουν να είναι ο πρόεδρος Σαρκοζί υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, μία μέρα μετά τη σοβαρή ήττα της κεντροδεξιάς παράταξης στις περιφερειακές εκλογές.
Συγκεκριμένα, το 58% των Γάλλων δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης ο Νικολά Σαρκοζί, έναντι ποσοστού 33% που θα ήθελε την επανεκλογή του.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό του περιοδικού Le Point.
Ο γερουσιαστής της δεξιάς Ζαν Λουί Μασό, έθεσε μάλιστα ήδη θέμα για το κατά πόσο ο Σαρκοζί είναι «η καλύτερη υποψηφιότητα για τη δεξιά στις εκλογές του 2012, ή θα έπρεπε να αναζητηθεί μία εναλλακτική υποψηφιότητα».
Ανέφερε μάλιστα ως ικανούς για να διεκδικήσουν την προεδρία, για λογαριασμό της συντηρητικής παράταξης, τους πρώην πρωθυπουργούς, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και Αλέν Ζιπέ, ή τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του UMP, Ζαν Φρανσουά Κοπέ.
Άλλη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το BVA και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Les Echos δείχνει επίσης ότι το 55% των Γάλλων δεν θεωρούν τον Νικολά Σαρκοζί αποκλειστικά υπεύθυνο για την εκλογική ήττα, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς- 40%- ζητούν από τον πρόεδρο της χώρας να παγώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...