Τα τοιχώματα του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου ηφαιστείου της Ευρώπης είναι ασταθή και θα μπορούσαν να υποχωρήσουν «ανά πάσα στιγμή» προειδοποιούν οι γεωλόγοι. Η κατάρρευση του ηφαιστείου Μαρσίλι, ύψους 3.000 μέτρων, θα προκαλούσε τσουνάμι που θα σάρωνε τη νότια Ιταλία.
«Θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και αύριο» δήλωσε στην Corriere della Serrao ο Ένζο Μπόσι, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας. Διευκρίνισε πάντως ότι «είναι αδύνατο να προχωρήσουμε σε προβλέψεις. Ο κίνδυνος είναι μεν υπαρκτός, δύσκολα όμως μπορεί να εκτιμηθεί.
«Οι τελευταίες έρευνές μας δείχνουν ότι το ηφαίστειο δεν είναι δομικά σταθερό -τα τοιχώματά του είναι εύθραυστα, ο θάλαμος μάγματος έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Όλα αυτά μας λένε ότι το ηφαίστειο είναι ενεργό και θα μπορούσε να αρχίσει να εκρήγνυται ανά πάσα στιγμή» ανέφερε.
Ενδεχόμενη κατάρρευση θα οδηγούσε «σε ισχυρό τσουνάμι που θα χτυπούσε τις ακτές της Καμπανίας, της Καλαβρίας και της Σικελίας» προειδοποίησε ο Δρ Μπόσι.
Το Μαρσίλι βρίσκεται βορειοδυτικά της Σικελίας, περίπου 150 χλμ νοτιοδυτικά της Νάπολης. Έχει μήκος 70 χλμ και πλάτος 30 χλμ και ο κρατήρας του βρίσκεται περίπου 450 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Τυρρηνικής Θάλασσας. Το ηφαίστειο δεν έχει εκραγεί ποτέ στην καταγεγραμμένη Ιστορία.
Η κατάρρευση των τοιχωμάτων θα προκαλούσε την απότομη μετακίνηση «εκατομμυρίων κυβικών μέτρων υλικού ικανών να δημιουργήσουν ένα πολύ ισχυρό κύμα».
Πάντως χερσαίοι όγκοι της νότιας Ιταλίας και της Σικελίας πιθανότατα θα προστάτευαν την Ελλάδα από άμεσο χτύπημα του τσουνάμι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.