Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Στις κάλπες από το πρωί οι κάτοικοι της Κριμαίας

Φρουρούμενα από στρατιώτες τα εκλογικά κέντρα


Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία για το δημοψήφισμα στο οποίο οι κάτοικοι της χερσονήσου καλούνται να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την ένωσή της με τη Ρωσία.

Το δημοψήφισμα έχει καταδικαστεί από πολλές χώρες της Δύσης που το χαρακτηρίζουν παράνομο και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας. Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής, το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.


Οι τοπικές αρχές της Κριμαίας έχουν ανακοινώσει ότι τα εκλογικά τμήματα θα φρουρούνται από στρατιώτες και προβλέπουν ότι το 80% του 1,5 εκατομμυρίου των ψηφοφόρων θα εγκρίνει την ένωση με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που, όπως τονίζουν, θα είναι ελεύθερο και δίκαιο.

Το Σάββατο, μια διεθνής αποστολή παρατηρητών με επικεφαλής τον Πολωνό, αριστερό πολιτικό Ματέους Πισκόρκι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για νοθεία. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν έχει στείλει παρατηρητές γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν το ζήτησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας η οποία θεωρεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έχει καλέσει τους κατοίκους της Κριμαίας να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Σε μποϊκοτάζ έχουν καλέσει επίσης και οι Τάταροι της Κριμαίας που αποτελούν το 10-12% του πληθυσμού της περιοχής.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η κυβέρνηση της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα έξιτ πολ ενώ οι παρατηρητές αναμένουν ότι τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...