Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κριμαίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τη Δευτέρα διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την Κριμαία της Ουκρανίας ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.


Αγνοώντας την πίεση της Δύσης και τις προειδοποιήσεις για οικονομική απομόνωση της Ρωσίας, ο Πούτιν κινήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες υπογράφοντας το διάταγμα, λιγότερο από ένα 24ωρο μετά το δημοψήφισμα που προέκρινε την ένωση με τη Ρωσία.


Παράλληλα, η πρόεδρος της Ανω Βουλής της Ρωσίας καταδίκασε τις κυρώσεις που επέβαλε ο Λευκός Οίκος εναντίον της ιδίας και 10 ακόμη ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων με αφορμή την επέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για «πολιτικό εκβιασμό»,

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απόφαση. Κάτι τέτοιο ήταν ανήκουστο ακόμα και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ η Βαλεντίνα Ματβιένκο.

«Πρόκειται για έναν πολιτικό εκβιασμό» υπογράμμισε, προσθέτοντας πάντως ότι οι κυρώσεις δεν θα την πλήξουν προσωπικά αφού όπως υποστήριξε δεν διατηρεί «κανένα τραπεζικό λογαριασμό ή περιουσιακό στοιχείο στο εξωτερικό».

Η Ματβιένκο, 64 ετών, αποτελεί την τρίτη τη τάξει ηγετική προσωπικότητα της Ρωσίας μετά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας της Ανω Βουλής.

Στενή σύμμαχος του Πούτιν εξελέγη κυβερνήτης στη γενέτειρά της, την Αγία Πετρούπολη το 2003 και προχώρησε στην υλοποίηση μιας σειράς σχεδίων για έργα υποδομής προκειμένου να μεταμορφώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας.

Η Ματβιένκο υπήρξε η πρώτη ρωσίδα αξιωματούχος που αναφέρθηκε στην πιθανότητα ρωσικά στρατεύματα να σταλούν στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας για να προστατέψουν τους ρώσους πολίτες και το στόλο της Μαύρης Θάλασσας της χώρας. Υπαναχώρησε όμως γρήγορα από αυτήν την θέση, λέγοντας ότι δεν θα κηρυχθεί πόλεμος στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...