Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του CNN: Να γιατί εξαφανίστηκε το Μαλαισιανό Μπόινγκ

Πιλότοι, αναλυτές, ειδικοί σε θέματα αεροπλοΐας ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που μπορούν να... λύσουν τον γρίφο της εξαφάνισης του μοιραίου Μπόινγκ στη Μαλαισία.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN πραγματοποιώντας μια μεγάλη έρευνα διατυπώνει τα τέσσερα πιο πιθανά σενάρια του τι συνέβη στην πτήση μυστήριο, που έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη.

Σενάριο 1ο: Τρομοκρατικό χτύπημα

Δυο επιβάτες ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια. Θεωρητικά, αυτό ενισχύει το σενάριο ότι κάποιος τρομοκράτης με πλαστό διαβατήριο επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο και το ανατίναξε. Από μόνα τους όμως τα κλεμμένα διαβατήρια δεν σημαίνουν αναγκαστικά τρομοκράτη ούτε ότι το αεροπλάνο ήταν στόχος. Πολλοί ταξιδιώτες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ρόμπερτ Φράνσις, πρώην αντιπροέδρου της Αμερικανικής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Μεταφορών, «το αεροπλάνο εξερράγη χωρίς να προηγηθεί κανένα σήμα». Αυτό σημαίνει, κατά τον αμερικανό ειδικό, ότι «συνέβη κάτι άνευ προηγουμένου».

Και οι δορυφόροι; Είναι πιθανόν στις εικόνες από τους δορυφόρους που περιστρέφονται γύρω από τη Γη να φανεί μια λάμψη ή υπέρυθρη θερμότητα από βόμβα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μάλλον απίθανο. Δεκάδες δορυφόροι, κρατικοί και ιδιωτικοί, βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, σε απόσταση από 300 ως 1.500 χλμ. Αλλά η πιθανότητα κάποιος από αυτούς να βρισκόταν στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή και να έχει «αιχμαλωτίσει» μια λάμψη από την έκρηξη είναι ελάχιστη.

Υπάρχει όμως η πιθανότητα ένας άκρως απόρρητος δορυφόρος της αμερικανικής κυβέρνησης, που βρίσκεται σε τροχιά 35.000 χλμ. από τη Γη, να έχει πιάσει το συμβάν. Δορυφόροι σαν αυτούς είναι σε γεωσύγχρονη τροχιά και, λειτουργώντας ως ομάδα, παρακολουθούν αδιάκοπα ολόκληρο τον πλανήτη. Αποστολή τους είναι να εντοπίζουν τυχόν εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων μέσω της θερμότητας.

Αγνωστο όμως αν είναι αρκετά ευαίσθητοι για να εντοπίσουν μια έκρηξη βόμβας. Επιπλέον, υπάρχει το εξής ερώτημα: θα δημοσιοποιούσε η αμερικανική κυβέρνηση φωτογραφίες από τέτοιους δορυφόρους διακινδυνεύοντας να αποκαλυφθούν οι σούπερ μυστικές δυνατότητες του δορυφορικού αυτού συστήματος;

Σενάριο 2ο: Αεροπειρατεία

Στοιχεία από το ραντάρ δείχνουν ότι προτού εξαφανιστεί, το αεροπλάνο είχε ενδεχομένως αλλάξει κατεύθυνση για να επιστρέψει στη Μαλαισία. Σημαίνει άραγε αυτό ότι ένας αεροπειρατής απαίτησε από τον πιλότο να αλλάξει προορισμό; Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το πλήρωμα έστειλε κάποιο σήμα ότι η πτήση 370 έπεσε θύμα αεροπειρατείας.

Αυτό όμως που είναι πλέον γνωστό είναι ότι σταμάτησε να εκπέμπει πληροφορίες για την ταυτότητα του και στοιχεία της πτήσης.Ο Τζόν Γκόγλια, πρώην ειδικός ασφαλείας αεροπορικών μεταφορών εξηγεί : Εκτιμώντας πως αυτό το αεροπλάνο έχει τόσους τρόπους επικοινωνίας, η πρώτη μου σκέψη είναι πως κάποιος σκοπίμως έκλεισε τους διακόπτες. Ένας πιλότος ποτέ δεν θα έκανε κάτι τέτοιο. Θα το έκανε κάποιος που θα ήθελε να χαθεί από τα ραντέρ και βέβαια θα ήξερε πως να το κάνει.

Σενάριο 3ο: Μηχανική Βλάβη

Θεωρητικά, υπάρχει και η πιθανότητα οι πιλότοι να αναγκάστηκαν να προσθαλασσώσουν το σκάφος και τελικά αυτό να βυθίστηκε αύτανδρο χωρίς να διαλυθεί και να κάθησε στον βυθό της θάλασσας. Το πρόβλημα με αυτό το σενάριο είναι γιατί οι πιλότοι δεν έστειλαν κάποιο σήμα κινδύνου.

Αεροπλάνα σαν αυτό είναι ικανά να πραγματοποιούν«θαυματουργές», όπως τις αποκαλούν οι ειδικοί, μανούβρες – σαν εκείνη του αεροπλάνου που προσθαλασσώθηκε με επιτυχία στον ποταμό Χάντσον στη Νέα Υόρκη στις 15 Ιανουαρίου 2009. Εχουν την ικανότητα να πετούν χωρίς μηχανές επί περισσότερο από 150 χλμ. και να προσθαλασσώνονται με την κοιλιά. Είναι λοιπόν απίθανο την ώρα που θα χρειαζόταν το αεροπλάνο να πετάξει τα 150 αυτά χιλιόμετρα οι πιλότοι να μην πρόλαβαν να στείλουν ούτε ένα SOS.

Υπάρχει βεβαίως η λεπτομέρεια ότι το συγκεκριμένο αεροπλάνο είχε εμφανίσει πρόβλημα στο άκρο ενός από τα φτερά του, αλλά η Boeing το είχε επισκευάσει και εθεωρείτο απολύτως ασφαλές για να πετάξει, σύμφωνα με τη Malaysia Airlines. Οι ειδικοί τονίζουν ότι κάθε προηγούμενη βλάβη ενός αεροπλάνου αποτελεί έναν από τους πρώτους «υπόπτους» σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά όλοι συμφωνούν ότι το Boeing 777 είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα αεροπλάνα στον κόσμο.

Σενάριο 4ο: Λάθος του πιλότου

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι λανθασμένοι χειρισμοί του πιλότου συνέβαλαν στην πτώση του αεροσκάφους. Μερικοί συγκρίνουν την πτήση 370 με τη συντριβή του αεροπλάνου της Air France σε καταιγίδα πάνω από τον Ατλαντικό, εν πτήσει από τη Βραζιλία προς το Παρίσι.

Υστερα από μια πανάκριβη, σχεδόν διετή έρευνα η άτρακτος του Airbus A330 εντοπίστηκε στον πυθμένα της θάλασσας και το «μαύρο κουτί» έδειξε ότι η συντριβή του οφειλόταν σε σφάλμα των πιλότων, οι οποίοι αντέδρασαν λανθασμένα σε ενδείξεις των συστημάτων αυτόματης πλοήγησης εν μέσω κακοκαιρίας. Ομως, αντίθετα προς την πτήση της Air France, το αεροπλάνο της Malaysia Airlines πετούσε με καλές καιρικές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...