Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Ομπάμα - Μέρκελ: «Η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία»

Την ικανοποίησή του για «τις συντονισμένες θέσεις» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στη Ρωσία και τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε για το θέμα με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.


Ο δύο ηγέτες συνομίλησαν την Παρασκευή και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου συμφώνησαν «για την αναγκαιότητα η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της, να επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών και επιθεωρητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία και να υποστηρίξει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τον Μάιο».


«Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα η Ρωσία να δεχθεί σύντομα τον σχηματισμό μιας ομάδας επαφής η οποία θα διεξάγει διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ο Λευκός Οίκος προσθέτει πως «οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την ανησυχία τους μπροστά στην προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία με την στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ την Παρασκευή ο γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν-Κι Μουν χαρακτήρισε «ανησυχητική και σοβαρή» την ανακοίνωση περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε μερικές ημέρες για να αποφασιστεί το μέλλον της Κριμαίας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.

«Η πρόσφατη ανακοίνωση των αρχών της Κριμαίας για την πρόθεσή τους να διεξαγάγουν δημοψήφισμα είναι ανησυχητική και σοβαρή», δήλωσε ο Νεσίρκι στους δημοσιογράφους.

Ο Μπαν Κι-Μουν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του, «κάλεσε άμεσα τις αρχές στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων και αυτών της Κριμαίας, να χειριστούν αυτό το ζήτημα ψύχραιμα» και να απόσχουν από οποιαδήποτε «βιαστική ενέργεια» και κάθε «λήψη απόφασης εν θερμώ».

Σύμφωνα με τον Νεσίρκι, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «υπογράμμισε την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...