Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Δραματικοί διάλογοι ψάχνοντας το Boeing 777 των Malaysian Airlines: "Υπάρχει κάτι εκεί κάτω!"

– Νέο επεισόδιο με αγανακτισμένους συγγενείς αγνοουμένων
- Με άδεια χέρια επέστρεψαν τα αεροσκάφη που έσπευσαν στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν πιθανά συντρίμμια του αεροπλάνου – φάντασμα
- Στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, 2.500 χιλιόμετρα από το Περθ της Αυστραλίας στρέφεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον
- Οι έρευνες θα συνεχιστούν μόλις ξημερώσει στην περιοχή
- Το βάθος της θάλασσας στο σημείο μπορεί να φτάνει μέχρι 4.000 χιλιόμετρα λέει ειδικός στο NewsIt
- Νέα ένταση με οργισμένους συγγενείς επιβατών της πτήσης MH370 και εκπροσώπους της Malaysia Airlines (VIDEO)

Ομίχλη, βροχή και μετά σκοτάδι. Οι ελπίδες πως βρέθηκαν συντρίμμια του αγνοούμενου Boeing της Malaysia Airlines, 2.500 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του Περθ δεν επιβεβαιώνονται. Κανείς δεν ξέρει αν οι συγγενείς των 239 επιβαινόντων που αγνοούνται από τις 8 Μαρτίου, θα μπορέσουν να μάθουν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων. 


Οι πιθανότητες τα δυο αντικείμενα να είναι συντρίμμια του μοιραίου αεροπλάνου αυξήθηκαν όταν μέλος του πληρώματος του αμερικανικού αεροσκάφους P-8 Poseidon φώναξε: "κάτι υπάρχει εκεί κάτω!".
Δημοσιογράφος του ABC που βρισκόταν στο αεροπλάνο μετέδωσε ότι το πλήρωμα του είπε για τις ενδείξεις των ραντάρ. Αλλά όπως πρόσθεσε, είναι ακόμη νωρίς για να πει κανείς αν οι ενδείξεις του ραντάρ, οδηγούν σε συμπέρασμα για το αν πρόκειται για τα συντρίμμια του Boeing.


Από την άλλη, ο Andrew Nelson, ρεπόρτερ του Nine Network της Αυστραλίας δήλωσε πως δεν είδε τίποτα. "Δεν υπήρχαν ορατά συντρίμμια στη θάλασσα", είπε.

Η ανακοίνωση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τόνι Άμποτ πως δορυφόροι εντόπισαν δυο αντικείμενα που ίσως να είναι μέρη του αεροπλάνου της Malaysia Airlines που απογειώθηκε από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο, προκάλεσε νέο συναγερμό.


Όμως οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να υπάρξει σαφής εικόνα για τα αντικείμενα που πλέουν στην περιοχή, ένα μήκους 24 μέτρων (που έγινε εικασία πως είναι μέρος από την ουρά του αεροπλάνου) κι άλλο ένα πέντε μέτρων.

Αεροσκάφη του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας αλλά και ένα αμερικανικό (σ.σ. κοντά στην περιοχή βρίσκεται αμερικανική βάση) πέταξαν, αλλά δε μπόρεσαν να φτάσουν σε συμπέρασμα που θα έλυνε το θρίλερ των τελευταίων ημερών.

Πλοίο του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, το HMS Echo, βρίσκεται στη ζώνη του νότιου Ινδικού Ωκεανού. Νωρίτερα το νορβηγικό φορτηγό πλοίο Hoegh St. Petersburg είχε φθάσει στην περιοχή αλλά οι έρευνες θα συνεχιστούν μόλις ξημερώσει.
Το νορβηγικό πλοίο κατευθυνόταν από τη Μαδαγασκάρη προς τη Μελβούρνη όταν έλαβε το σήμα των αυστραλιανών αρχών να συμμετάσχει στις έρευνες.

Οι φωτογραφίες από τους δορυφόρους που εντόπισαν τα δυο αντικείμενα, έχουν ημερομηνία 16 Μαρτίου, τέσσερις μέρες πριν, δηλαδή. Και το ερώτημα που γεννάται είναι: σε τέσσερις μέρες μέχρι που θα μπορούσαν να έχουν "ταξιδέψει" τα συντρίμμια και κυρίως που βρίσκεται το μαύρο κουτί του αεροπλάνου;

Οι αυστραλιανές αρχές έριξαν στην περιοχή σημαδούρες / ραντάρ για να μπορέσουν αφενός να συλλέξουν στοιχεία και αφετέρου να "σκανάρουν" την περιοχή. Οι έρευνες, βέβαια, κάθε άλλο παρά εύκολες είναι...


Τέσσερις ώρες πτήση από τις ακτές της Αυστραλίας

Το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα που εξετάζεται αν ανήκουν στο εξαφανισμένο αεροπλάνο βρίσκεται 2.500 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αυστραλίας, μια απόσταση σχεδόν ήδη με εκείνη που χωρίζει το Λονδίνο από τη Μόσχα και απέχει τέσσερις ώρες με το αεροπλάνο από το Περθ.

Πρόκειται για μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη και το βάθος της θάλασσας στο σημείο μπορεί να κυμαίνεται από 2.000 με 2.500 χιλιόμετρα μέχρι 4.000 χιλιόμετρα, όπως είπε στο NewsIt o Δημήτρης Σακελαρίου, Γεωλόγος και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

"Είναι αρκετά έντονο το ανάγλυφο του βυθού σε εκείνη την περιοχή και είναι αρκετά μεγάλο το εύρος του βάθους", τόνισε ο κ. Σακελαρίου, σημειώνοντας πως μεγάλο ρόλο στις έρευνες θα παίξει και μορφολογία του ωκεανού. "Ο βυθός των ωκεανών δε διαφέρει πολύ από τη στεριά, έχει και αυτός τις πεδιάδες του και τα βουνά του οπότε υπάρχει μεγάλη ιδιομορφία και μεγάλη διαφοροποίηση στα βάθη σε σχετικά μικρές αποστάσεις. Πρέπει λοιπόν να έχουμε κάποια πιο λεπτομερή δεδομένα για του που βρίσκεται το πιθανό σημείο".

Οργή στους συγγενείς

Άλλη μια μέρα αγωνίας, άλλη μια μέρα με τους συγγενείς των αγνοουμένων να περιμένουν απαντήσεις. Χωρίς όμως να τις παίρνουν από τους υπεύθυνους. Μετά τα μπουκάλια στο Πεκίνο και την προσπάθεια εισβολής στη συνέντευξη Τύπου της Malaysia Airlines χθες, σήμερα, ένας άνδρας απαίτησε να εμφανιστεί κάποιος για να απαντήσει στις ερωτήσεις του!

«Δεν θέλουμε να ακούσουμε όσα έχει να πει. Σηκωθείτε όλοι! Στείλτε μας κάποιον που να μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις μας», ακούγεται να λέει με έντονο ύφος στο video του ανέβηκε στο YouTube.

Πολλοί συγγενείς αγνοουμένων επιμένουν πως οι δικοί τους άνθρωποι επιμένουν ότι οι αγαπημένοι τους μπορεί να είναι ζωντανοί.


Η αμερικανική βάση και το σενάριο της κατάρριψης

Σχετικά κοντά στην περιοχή όπου ο δορυφόρος εντόπισε τα δυο αντικείμενα που ενδεχομένως να είναι κομμάτια από τα συντρίμμια του μοιραίου Boeing βρίσκεται αμερικανική βάση και ένα από τα νέα σενάρια είναι αυτή να ήταν στόχος των αεροπειρατών ή να το κατέρριψαν οι Αμερικάνοι αν δεν ανταποκρινόταν στις προειδοποιήσεις.

Η αμερικανική βάση βρίσκεται στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία κοντά στης Μαλδίβες, στην "καρδιά" του Ινδικού Ωκεανού κι έχει μόνιμο προσωπικό 2.000 άτομα.

Το σενάριο αυτό "τροφοδοτείται" από τη στροφή προς τα δυτικά που έκανε το αεροπλάνο. Σύμφωνα με ειδικούς, τα καύσιμα που είχε αρκούσαν για να φθάσει οριακά μέχρι το στρατηγικής σημασίας νησί.

Κι εδώ μπαίνει ακόμη ένα σενάριο: η κατάρριψη. Αν το αεροπλάνο της Malaysia Airlines δεν ανταποκρίθηκε σε σήματα ή τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών, τότε εκείνοι δε θα δίσταζαν ακόμη και να το καταρρίψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...