Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Κριμαία: Προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις

Ακόμη μια ουκρανική βάση κατέλαβε ο ρωσικός στρατός - Επεισόδια μεταξύ φιλορώσων και υποστηρικτών της ουκρανικής κυβέρνησης στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας - Οι φιλορωσικές αρχές τάζουν τετραπλασιασμό των βασικών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για να ισχυροποιήσουν την πιθανότητα στο δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου να υπερψηφιστεί το αίτημα για απόσχιση από την Ουκρανία

Με τη δύναμη των στρατιωτικών της δυνάμεων η Μόσχα ισχυροποιεί τις ρωσικές θέσεις στην Κριμαία, μια περιοχή μέχρι πρότινος ελεγχόμενη από την Ουκρανία. Σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία κατέλαβαν ακόμη μια βάση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στη δυτική Κριμαία.


Την ίδια ώρα, η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτος για την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία και την ενσωμάτωσή της στην Ρωσία διχάζει τους κατοίκους στην Κριμαία. Σήμερα, κατά τη διάρκεια διαφορετικών διαδηλώσεων από φιλορώσους και υποστηρικτές της ουκρανικής κυβέρνησης στην Σεβαστούπολη σημειώθηκαν ταραχές και μικροεπεισόδια που αποτυπώνουν το κλίμα διαφωνίας μεταξύ των κατοίκων της Κριμαίας.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Γιατσενιούκ που ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την Μόσχα προκειμένου να ακυρωθεί το προγραμματισθέν για τις 16 Μαρτίου δημοψήφισμα με ερώτημα την ανεξαρτησία της Κριμαίας υπογράμμισε ότι το ίεβο δεν θα παραχωρήσει ούτε εκατοστό γης στην Ρωσία.

Οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας προσπαθούν πάντως να προσεταιριστούν τους πολίτες ώστε στο δημοψήφισμα να τοποθετηθούν υπέρ της απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα, ο επικεφαλής του τοπικού κοινοβουλίου στην Κριμαία υποσχέθηκε ότι αν η περιοχή ενσωματωθεί στη Ρωσία τότε οι μισθοί στρατιωτικών, αστυνομικών, δασκάλων, γιατρών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων θα τετραπλασιαστούν!

Ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια βάση της συνοριοφρουράς στη δυτική Κριμαία

Την ίδια ώρα ρωσικές δυνάμεις έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους μια βάση της συνοριοφρουράς στη δυτική Κριμαία παγιδεύοντας 30 μέλη της υπηρεσίας στο εσωτερικό, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των συνοριοφρουρών.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία ότι η βάση Τσερνομορσκόγε στη δυτική άκρη της Κριμαίας καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις περίπου στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) χωρίς να σημειωθεί αιματοχυσία.

Ο Όλεγκ Σλομπόντιαν πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον 11 βάσεις της συνοριοφρουράς στην Κριμαία.

Η κατάληψη της χερσονήσου της Ουκρανίας από τις ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησε πριν 11 ημέρες και μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί αιματοχυσία. Ουκρανικά στρατεύματα παραμένουν εγκλωβισμένα σε αρκετές βάσεις, όμως δεν έχουν προβάλει αντίσταση.

Ουκρανία: Δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή στρατιωτών στην Κριμαία, διευκρινίσει ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας

Ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποιούν ασκήσεις σε στρατιωτικές βάσεις αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον εκτελώντα χρέη υπουργού Άμυνας Ιχόρ Τενιούκ.

Απαντώντας στις εικασίες από διάφορα Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με τις κινήσεις των ουκρανικών στρατευμάτων μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις, ο ίδιος είπε ότι οι μοναδικές κινήσεις στρατευμάτων που μπορεί να γίνουν αντιληπτές είναι από τη μία βάση στην άλλη για τις ανάγκες εκπαιδευτικών ασκήσεων.

«Δεν προβλέπεται καμία μετακίνηση, καμία αναχώρηση των ενόπλων δυνάμεων για την Κριμαία. Πραγματοποιούν ασκήσεις ρουτίνας όπως συνέβαινε πάντα», είπε ο Τενιούκ.

Σε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η ρωσική Gazprom

Η ρωσική Gazprom ενδέχεται να αυξήσει το ποσό που καταβάλλει η Ουκρανία για τις προμήθειές της σε φυσικό αέριο στα 368,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από τον Απρίλιο, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας Γιούρι Προντάν.

Η Ρωσία συμφώνησε τον Δεκέμβριο να μειώσει τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία στα 268,50 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, από περίπου 400 δολάρια που ήταν, στο πλαίσιο πακέτου διάσωσης, μετά την απόφαση του Κιέβου να απορρίψει τη συνεργασία με την ΕΕ στρεφόμενο προς τη Ρωσία.

Ωστόσο, η ανατροπή του φιλορώσου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την προεδρία της Ουκρανίας και η φιλοδυτική πολιτική της νέας κυβέρνησης έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση αυτή τη συμφωνία.

Στις ΗΠΑ για συνομιλίες θα μεταβεί αυτή την εβδομάδα ο Γιατσενιούκ

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε σήμερα ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα όπου θα έχει συνομιλίες σχετικά με την κρίση με τη Ρωσία στην Κριμαία.

«Μεταβαίνω στις ΗΠΑ όπου θα έχει συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο με στόχο την επίλυση της κρίσης που συντελείται στις διμερείς και πολυμερείς μας σχέσεις», δήλωσε ο Γιατσενιούκ κατά την έναρξη κυβερνητικής συνάντησης στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κιέβο.

Δεν έδωσε πάντως στη δημοσιότητα τις ημερομηνίες της επίσκεψής του ούτε άλλες πληροφορίες σχετικές με αυτήν.

Νωρίτερα, σε συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων στο Κίεβο προς τιμήν του εθνικού ποιητή της χώρας του 19ου αιώνα Ταράς Σεβτσένκο, ο Γιατσενιούκ είπε ότι η Ουκρανία δεν θα «παραχωρήσει ούτε τετραγωνικό εκατοστό από το έδαφός της» στη Ρωσία.

«Αυτή η γη είναι δική μας. Δεν θα παραχωρήσουμε ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό της. Η Ρωσία και ο πρόεδρός της θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», δήλωσε ο ίδιος.

Κριμαία: Τάζουν τετραπλασιασμό μισθών για να ψηφίσουν ενσωμάτωση στη Ρωσία!


Νωρίτερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλάντιμιρ Κονσταντίνοφ υποσχέθηκε σε δάσκαλους, γιατρούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους ότι το εισόδημά τους θα τετραπλασιαστεί με την ένταξη της περιοχής στη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει ήδη λάβει επίσημα μέτρα για την ενσωμάτωση της χερσονήσου, ωστόσο η νέα ουκρανική κυβέρνηση καθώς και η διεθνής κοινότητα έχουν καταδικάσει το δημοψήφισμα ως παράνομο.

Πούτιν σε Μέρκελ – Κάμερον: «Νόμιμες οι φιλο-ρωσικές αρχές της Κριμαίας»

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι οι κινήσεις των φιλο-ρωσικών αρχών στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας ήταν σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα της Ουκρανίας με τους ηγέτες της Τουρκίας και της Κίνας. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα ότι η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να διευθετηθεί διαμέσου της διπλωματίας. «Η καγκελάριος εξήγησε την κατάσταση στην Ουκρανία και τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια πολιτική λύση της σύγκρουσης», ανέφερε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ σε μια γραπτή ανακοίνωση την οποία έδωσε στην δημοσιότητα στο Βερολίνο.

«Ο Κινέζος πρόεδρος επίσης τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας τέτοιας λύσης μέσω διαλόγου», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως ο Σι εκτίμησε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.

 Η καγκελάριος Μέρκελ είχε τηλεφωνική συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η πολιτική ενότητα της Ουκρανίας πρέπει να προστατευθεί με κάθε κόστος.

Οι Μέρκελ και Ερντογάν συμφώνησαν επίσης ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης στην Κριμαία πρέπει να εξαλειφθεί και ότι το δημοψήφισμα το οποίο σχεδιάζεται να διεξαχθεί την 16η Μαρτίου στην Κριμαία με το ερώτημα της ένωσής της με τη Ρωσία είναι «εξαιρετικά αμφιλεγόμενο» και «παράνομο», σύμφωνα με μια κοινή της ανακοίνωση η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα από τη γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ και ο Ερντογάν τόνισαν εξάλλου τη σημασία που αποδίδουν στην τήρηση των διεθνών κανόνων για την διευθέτηση της κρίσης, ενώ σημείωσαν ότι οι προσπάθειες να σχηματισθεί μια «διεθνής ομάδα επαφής» και μια επιτροπή έρευνας για τα βίαια επεισόδια στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες είναι σημαντικές.

Ο Ερντογάν τόνισε ακόμη ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει στη διεθνή ομάδα επαφής, δοθείσης της στενής σχέσης της χώρας του με την Ουκρανία και τη Ρωσία, καθώς και της ιδιαίτερης σχέσης και επαφής της χώρας του με τους μουσουλμάνους μειονοτικούς Τάταρους της Κριμαίας.

 Το φιλο-ρωσικό κοινοβούλιο στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας ψήφισε υπέρ της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για την επικύρωση της απόφασής του. Μια κίνηση την οποία η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «αντίθετη με το Σϋνταγμα της χώρας» και απειλεί πως αν διεξαχθεί το δημοψήφισμα η ίδια δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της G8 στο Σότσι της Ρωσίας στις 4-5 Ιουνίου.

Παρά ταύτα ο πρόεδρος της Ρωσίας επιμένει στην νομιμότητα του δημοψηφίσματος.«Ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τις νόμιμες αρχές της Κριμαίας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στοχεύουν στη διασφάλιση των νόμιμων συμφερόντων του πληθυσμού της χερσονήσου», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το Κρεμλίνο.

«Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ακόμη στους συνομιλητές του την έλλειψη της όποιας δράσης των σημερινών αρχών του Κιέβου για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς των υπερεθνικιστών και των ακραίων δυνάμεων στην πρωτεύουσα και σε πολλές περιοχές», προσθέτει η ανακοίνωση.

Χοντορκόφσκι: «Η Μόσχα συνεργός της αστυνομίας στα βίαια επεισόδια»


Για ρωσική προπαγάνδα που προσπαθεί να χαρακτηρίσει συλλήβδην τους φιλοευρωπαιστές διαδηλωτές στην Ουκρανία έκανε λόγο στο Κίβεο ο Ρώσος πρώην μεγιστάνας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Απευθυνόμενος σε πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Maidan) θέατρο των διαδηλώσεων κατά του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα προέδρου Γιανουκόβιτς, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία ήταν συνένοχος της αστυνομίας στα βίαια επεισόδια εναντίον των διαδηλωτών.

Ο Χοντορκόφσκι, ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Κρεμλίνου, απέρριψε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι διαδηλωτές είναι βίαοι «νεο-φασίστες» λέγοντας: «Όπως πάντα, ψέματα της ρωσικής προπαγάνδας. Δεν υπάρχουν εδώ φασιστές ή ναζιστές».

Η βία που ασκήθηκε κατά των διαδηλωτών τον περασμένο μήνα--κατά των ίδιο--«ήταν κατόπιν συμφωνίας με τις ρωσικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...