Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Λαβρόφ: Λέει «όχι» σε ομάδα διαλόγου με ΗΠΑ-Γερμανία για την Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πούτιν για τις προθέσεις της Ουάσιγκτον σχετικά με την ουκρανική κρίση και φάνηκε να απορρίπτει την ιδέα μιας ομάδας επαφής που είχε ζητήσει ο Ομπάμα και η Μέρκελ


Για τις θέσεις και τις προθέσεις της Δύσης στην κρίση της Ουκρανίας ενημέρωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι η θέση της Ρωσίας στο ζήτημα συνεχίζει να είναι αντίθετη με αυτές που εκφράζει η Δύση. 


Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν στο Σότσι, ένα θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι οι αμερικανικές προτάσεις που του υπέβαλε ο ομόλογός του Τζον Κέρι δεν «μας ικανοποιούν πλήρως».

Η Ρωσία, επισήμανε ο Λαβρόφ, απορρίπτει την αρχή του «τετελεσμένου γεγονότος» που οι Δυτικοί θέλουν να επιβάλουν στην Ουκρανία και όπως σημείωσε η Μόσχα θα υποβάλει τις δικές της προτάσεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Οι αμερικανικές προτάσεις, πρόσθεσε ο Λαβρόφ ενημερώνοντας τον Πούτιν, έχουν καταρτιστεί «σαν να βρίσκεται σε εξέλιξη μια σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία» ενώ οι Αμερικανοί «εταίροι μας χρησιμοποιούν την κατάσταση που δημιουργήθηκε έπειτα από ένα πραξικόπημα ως εάν να επρόκειτο για το σημείο εκκίνησης».

«Σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχουμε ετοιμάσει τις δικές μας προτάσεις για να επανέλθει η κατάσταση στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των Ουκρανών χωρίς εξαίρεση, δοθείσης της βαθιάς κυβερνητικής κρίσης στην Ουκρανία», συνέχισε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ επίσης φάνηκε να απορρίπτει την ιδέα μιας ομάδας επαφής που είχε ζητήσει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η οποιαδήποτε διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία πρέπει να βασίζεται στη συμφωνία με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ η οποία υπογράφτηκε από τον ανατραπέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς την 21η Φεβρουαρίου και προέβλεπε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο.

Η Μόσχα αρνείται επίσης κατηγορηματικά να αναγνωρίσει τη νομιμότητα της νέας φιλοδυτικής ηγεσίας της Ουκρανίας η οποία προέκυψε μετά από τις φονικές διαδηλώσεις στο Κίεβο που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 100 νεκρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...