Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Απόβαση 30.000 Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία

Στα άκρα τραβάει την κατάσταση ο Πούτιν – Ο Ομπάμα στέλνει F-16 στην Πολωνία – Χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιώτες συμμετέχουν σε γυμνάσια και δηλώνουν έτοιμοι για δράση

Αμείωτη παραμένει η ένταση στην περιοχή της Κριμαίας. Το διπλωματικό σκάκι και οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ευρώπης με τη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζονται χωρίς κανένα μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. 


Σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν για την έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος να επισήμανε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τις διαφωνίες σχετικά με την Ουκρανία.  Ο Ομπάμα από την άλλη ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στέλνουν δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Πολωνία, όπου πρόκειται να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια, σύμφωνα με δημοσιεύματα πολωνικών ΜΜΕ.

Τα μαχητικά αυτά θα φθάσουν στην αεροπορική βάση Λασκ, στα κεντρικά της Πολωνίας, την Δευτέρα, κατά δημοσιεύματα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων Gazeta Wyborcza και Rzeczpospolita.

 Και ενώ ο Πούτιν δεν δείχνει να βάζει νερό στο κρασί του, απόλυτος στη θέση του ότι η Κριμαία ήταν, είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της Ουκρανίας, παραμένει ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση σχετικά με την Κριμαία, ενώ υποστήριξε ότι κανείς δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει ότι θα πραγματοποιήσει στις 16 Μαρτίου η περιφερειακή κυβέρνηση της Κριμαίας, για την ένωσή της  ή όχι με τη Ρωσία.

Παράλληλα, Ουκρανοί εθνικιστές, απαντώντας στις εκκλήσεις της νέας ηγεσίας για ενίσχυση του στρατού, συρρέουν σε κέντρα κατάταξης εθελοντών υπό την απειλή ενός χτυπήματος από τη Μόσχα, η οποία διαθέτει πλέον 30.000 στρατιώτες στην περιοχή της Κριμαίας. Πρόκειται για έναν αριθμό διπλάσιο σε σχέση με εκείνον που είχε ανακοινώσει προηγουμένως η ουκρανική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει ανταρτοπόλεμος στην Κριμαία αν ενταχθεί στη Ρωσία και κάλεσε τη Γερμανία και άλλες χώρες να επιβάλουν αμέσως οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία, η ηγερία της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004 σημείωσε ότι η Δύση δεν θα πρέπει να επιτρέψει μια τέτοια κίνηση. «Οι άμεσες επιπτώσεις θα είναι ένας ανταρτοπόλεμος. Αυτό (…) θα δημιουργούσε μια πραγματική εστία έντασης στη Μαύρη Θάλασσα», προειδοποίησε σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινοβούλιο της Κριμαίας αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου με το ερώτημα της προσάρτησης της περιοχής στη Ρωσία. Η Κριμαία, όπου σταθμεύει μέχρι σήμερα ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, κατακτήθηκε από τους Ρώσους στα τέλη του 18ου αιώνα και ανήκε στη Ρωσία μέχρι το 1954, όταν η τότε ηγεσία της ΕΣΣΔ την παραχώρησε στη σοβιετική δημοκρατία της Ουκρανίας.


Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που την Πέμπτη ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, είπε ότι η Αυτόνομη Δημοκρατία θα δημιουργήσει τον δικό της στρατό και διόρισε τον εαυτό του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Αξιόνοφ, δε, δήλωσε πως η Κριμαία θα μπορούσε να υιοθετήσει το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα και να «εθνικοποιήσει» την κρατική περιουσία στο πλαίσιο των σχεδίων της να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Ολάντ: Το δημοψήφισμα για την Κριμαία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση του Κιέβου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν γίνεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας εάν η απόφαση αυτή δεν ληφθεί από την ίδια την Ουκρανία.

Ο Ολάντ έκανε τη δήλωση αυτή υποδεχόμενος τον πρώην πυγμάχο και νυν πολιτικό Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις για την αποπομπή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του «ψευδοκοινοβουλίου» της Κριμαίας να προσαρτήσει την περιοχή αυτή στη Ρωσία και τόνισε ότι «η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι αδιαπραγμάτευτες».

Ο Ολάντ υπογράμμισε ότι αυτή είναι επίσης η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό. «Το πλαίσιο στο οποίο η διεθνής κοινότητα, η Ευρώπη και η Γαλλία, οφείλουν να εργαστούν, αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τόνισε.

Η αντίδραση της Δύσης θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, σημείωσε, τονίζοντας ότι παραμένει ανοιχτό ένα παράθυρο διαλόγου με τη Μόσχα η οποία, όπως παραδέχτηκε, έχει «ιστορικούς δεσμούς» με την Κριμαία. «Στόχος μας είναι επίσης να αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου ώστε η Ρωσία να μπορέσει να επωφεληθεί από αυτήν την ευκαιρία που της προσφέρεται όταν το αποφασίσει» ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΔΝΤ: Εντυπωσιασμένο από την προθυμία των νέων αρχών της Ουκρανίας για μεταρρυθμίσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε, από την άλλη, την Παρασκευή «εντυπωσιασμένο» από την προθυμία για μεταρρυθμίσεις που έχουν εκφράσει οι νέες αρχές της Ουκρανίας και επανέλαβε ότι είναι «έτοιμο να βοηθήσει» τη χώρα.

«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα των αρχών, την αίσθηση ευθύνης τους και τη δέσμευσή τους σε ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων και στη διαφάνεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της διεύθυνσης του ΔΝΤ για την Ευρώπη Ρεζά Μογαντάμ, ο οποίος επέστρεψε από το Κίεβο όπου συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.

Μια αποστολή εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ βρίσκεται στην Ουκρανία από την Τρίτη και αναμένεται να παραμείνει στη χώρα ως τις 14 Μαρτίου, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση της οικονομίας της χώρας και να καθορίσει τις βάσεις για ένα μελλοντικό πρόγραμμα βοήθειας το οποίο έχει ζητήσει η χώρα.

Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία διορίστηκε μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις 27 Φεβρουαρίου, ζήτησε αμέσως την οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ εκτιμώντας ότι οι ανάγκες της χώρας ανέρχονται σε τουλάχιστον «15 δισεκατομμύρια δολάρια».

«Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό και να υποστηρίξει το οικονομικό πρόγραμμα των αρχών προκειμένου να επιστρέψει η Ουκρανία στον δρόμο της σωστής οικονομικής διακυβέρνησης», διαβεβαίωσε ο Μογαντάμ αποφεύγοντας να αναφερθεί στο ποσό της βοήθειας που χρειάζεται η χώρα, ενώ περιορίστηκε να πει ότι η αποστολή σημειώνει «προόδους».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...