Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Δρούτσας: Ξεκάθαρη η επιλογή του τουρκικού λαού - Ανοίγει ο δρόμος για το κυπριακό

Δηλώσεις έκανε ο ΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσας, σχετικά με το δημοψήφισμα στην Τουρκία και την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας
Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων :
"Θα ήθελα να πω δυο λόγια για το χθεσινό δημοψήφισμα στην Τουρκία. Θεωρώ ότι χθες ο τουρκικός λαός έκανε μια ξεκάθαρη επιλογή και έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι υποστηρίζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός κ. Erdogan και η Κυβέρνησή του.
Με αυτόν τον τρόπο, ο τουρκικός λαός επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του προς την ευρωπαϊκή προοπτική. Είναι σημαντικό για την Κυβέρνηση του κ. Erdogan. Θεωρώ ότι του δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη διαδικασία και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. Με ακόμη πιο θαρραλέα και γρήγορα βήματα για την οικοδόμηση μιας ανοικτής κοινωνίας στην Τουρκία, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας.
Επίσης του δίνει την ευκαιρία, νομίζω, να συνεισφέρει αποφασιστικά στην επίλυση του Κυπριακού.
Η Ελλάδα θέλει να δει μια σταθερή Τουρκία, με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. Υποστηρίζουμε πλήρως την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και θεωρώ ότι είναι και πάλι καιρός για την Ε.Ε να στείλει εκ νέου ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία επαναβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή της προοπτική, ότι δηλαδή στο τραπέζι βρίσκεται η ένταξή της ως πλήρες μέλος, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει όλους τους απαραίτητους όρους και κριτήρια, όλες τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε και όλα τα κράτη – μέλη.
H ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας
Ως προς τη Σερβία θα ήθελα να επαναλάβω για μία ακόμα φορά την εκτίμησή μας για τη στάση του Βελιγραδίου και νομίζω ότι η στάση του Προέδρου Tadic ως προς την Απόφαση ήταν καθοριστική για αυτές τις θετικές εξελίξεις.
Επιβεβαίωσε το σταθερό προσανατολισμό του Βελιγραδίου και της Σερβίας προς την ΕΕ και νομίζω ότι αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική και δέσμευση της Σερβίας είναι καθοριστική για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο, άμεσο μήνυμα στη Σερβία ότι υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκό της δρόμο.
Θα πρέπει να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει άμεσα με το λεγόμενο avis για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ελπίζω να μπορέσουμε και σήμερα ακόμα να προχωρήσουμε στα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση". Στη φωτό ο κ. Δρούτσας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...