Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Για «κατασκοπεία» κατηγορείται η κυβέρνηση Σαρκοζί

Αντιμέτωπος με μια νέα σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση Βερτ-Μπετανκούρ βρίσκεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται, καθώς η εφημερίδα Le Monde κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έδωσε εντολή στις γαλλικές υπηρεσίες Πληροφοριών για την παρακολούθηση δημοσιογράφου, ώστε να εντοπισθεί η πηγή των πληροφοριών του.
Η γαλλική προεδρία διέψευσε «κατηγορηματικά» τις αιτιάσεις και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «δεν έδωσε ποτέ την παραμικρή εντολή» για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την προέλευση των πληροφοριών της εφημερίδας στο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο Βερτ-Μπετανκούρ.
Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η υπηρεσία αντικατασκοπείας επαλήθευσε πληροφορία για τις διαρροές, χωρίς να προβεί «σε οποιουδήποτε είδους τηλεφωνική παρακολούθηση», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Η εφημερίδα Le Monde κατηγορεί τη γαλλική προεδρία ότι παραβίασε τους νόμους περί προστασίας των πηγών των δημοσιογράφων ζητώντας από τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας να εντοπίσουν την ταυτότητα του πληροφοριοδότη ενός δημοσιογράφου της εφημερίδας. Η Le Monde ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατ΄αγνώστων.
«Η γαλλική προεδρία προσέφυγε, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, σε διαδικασίες που παραβιάζουν ευθέως το νόμο περί προστασίας του απορρήτου των δημοσιογραφικών πηγών», έγραψε η διευθύντρια σύνταξης της εφημερίδας Σιλβί Κοφμάν.
«Έχουμε αποδείξεις ότι η εκτελεστική εξουσία έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας, έρευνας εκτός νομικού πλαισίου, για να προσπαθήσει να εντοπίσει την προέλευση της διαρροής», δήλωσε ο διευθυντής της εφημερίδας Ερίκ Φοτορινό στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.
Στόχος της επιχείρησης των υπηρεσιών Πληροφοριών, ένα άρθρο του Ζεράρ Νταβέ στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας στα μέσα Ιουλίου με τίτλο «Ο κύριος συνεργάτης της Λιλιάν Μπετανκούρ φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ερίκ Βερτ». Θέμα του, οι συνθήκες πρόσληψης της συζύγου του υπουργού Εργασίας Ερίκ Βερτ από τον Πατρίς ντε Μεστρ, διαχειριστή της περιουσίας της κληρονόμου της L'Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ.
Η δικαιοσύνη ερευνά εάν η απονομή της Λεγεώνας της Τιμής στον Πατρίς ντε Μεστρ συνδέεται με την πρόσληψη της συζύγου του Ερίκ Βερτ στην εταιρεία του που διαχειρίζεται τα οικονομικά συμφέροντα της L'Oreal.
Σύμφωνα με τη Le Monde, ζητήθηκε τότε από τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας «να τεθεί τέλος τις διαρροές που κατέληξαν στη δημοσίευση των πληροφοριών αυτών». Η πηγή του δημοσιογράφου εντοπίσθηκε με βάση στοιχεία τηλεφωνικών συνομιλιών που παρασχέθηκαν από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.
Η Κεντρική Διεύθυνση Εσωτερικών Πληροφοριών (DCRI) που επιφορτίσθηκε με την έρευνα διαβεβαίωσε την εφημερίδα ότι ενήργησε στο πλαίσιο «της αποστολής προστασίας των κρατικών συμφερόντων», σύμφωνα με τη Le Monde.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο γενικός διευθυντής της γαλλικής αστυνομίας Φρεντερίκ Πεσενάρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η υπηρεσία αντικατασκοπείας επαλήθευσε «πληροφορία που έφθασε στις υπηρεσίες ότι πηγή των διαρροών ήταν ανώτατος κυβερνητικός υπάλληλος και ότι διαβίβασε την υπόθεση στην εισαγγελία στις 2 Σεπτεμβρίου».
Σύμφωνα με πηγές του φακέλου, «τεχνική επαλήθευση» που πραγματοποιήθηκε «στο πλαίσιο...του νόμου» αφορούσε τις επικοινωνίες που έγιναν από το κινητό τηλέφωνο του Νταβίντ Σενά, νομικού συμβούλου στο γραφείο της υπουργού Δικαιοσύνης Μισέλ-Αλιό-Μαρί, ο οποίος εκλήθη να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του και να καταλάβει μία θέση στην Καγέν, στη Γαλλική Γουιάνα .
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε «να χυθεί άπλετο φως» στις κατηγορίες αυτές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλέν Βινταλίς ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει θέση, ενώ ο βουλευτής των Πράσινων Νοέλ Μαμέρ δήλωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε νέο πολιτικό σκάνδαλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...