Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Από επίτροπος...σύμβουλος στη Τουρκία ο Φερχόιγκεν


Από τον Ευρωπόντικα
Το αξίωμα ότι κανείς Επίτροπος δεν χάνεται, επιβεβαίωσε ο πρώην κομισάριος και γνωστός για τις φιλοτουρκικές του θέσεις, Γκίντερ Φερχόϊγκεν, που, μετά τη λήξη της θητείας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έσπευσε να εξασφαλίσει παχυλό μεροκάματο, ως σύμβουλος στην Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας (ΤΟΒΒ).

Το γεγονός, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αντιβαίνει προς τον Κώδικα δεοντολογίας των πρώην και νυν Επιτρόπων, αν δεν παρενέβαινε, ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, με απάντησή του, στην Κύπρια ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου, για να δώσει άφεση αμαρτιών στον Φερχόιγκεν για την πράξη του και να ανοίξει το δρόμο και σ' άλλους Επιτρόπους να κάνουν κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Ο Μπαρόζο, στην απάντηση του, αφού διευκρινίζει ότι δεν βλέπει τίποτα μεμπτό, στον πρόσφατο διορισμό του Φερχόϊγκεν, ως σύμβουλου στην ΤΟΒΒ, επικαλείται τις ισχύουσες κοινοτικές διατάξεις, με βάση τις οποίες νομιμοποιείται η άσκηση ...λόμπινγκ και από πρώην Επιτρόπους.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ότι, ο κ. Φερχόιγκεν γνωστοποίησε, στις 29 Απριλίου 2010, στην Επιτροπή, την πρόθεσή του να αναλάβει καθήκοντα Συμβούλου της TOBΒ, με σκοπό να παρέχει συμβουλές σχετικά με διεθνείς και διμερείς πτυχές των τουρκο-γερμανικών επιχειρηματικών σχέσεων.

Η ειδική επιτροπή δεοντολογίας, λέει ο Μπαρόζο, συμπέρανε, στις 28 Ιουνίου 2010, ότι η σκοπούμενη επαγγελματική σχέση του κ. Φερχόιγκεν με την TOBB δεν προσκρούει στον κώδικα δεοντολογίας των Επιτρόπων.

Εκείνο όμως που εξόργισε την Κύπρια ευρωβουλευτή και αρκετούς συναδέλφους της στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν η δήλωση του Μπαρόζο ότι: «Ο ίδιος ο πρώην Επίτροπος, τον διαβεβαίωσε ρητά, πως τα νέα του καθήκοντα δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να περιλαμβάνουν κανενός είδους προώθηση συμφερόντων ή άμεση ανάμειξη σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.»

Δηλαδή, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, τι άλλο θα μπορούσε να διαβεβαιώσει; Ότι θα χρησιμοποιήσει το κύρος, τις γνώσεις και τις επαφές του, από τη θητεία του στην Κομισιόν, για να προωθήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...