Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Έρευνα για «μαύρο χρήμα» στο Βατικανό

Στο «στόχαστρο» της Εισαγγελίας της Ρώμης είναι ο πρόεδρος της τράπεζας του Βατικανού Έτορε Γκότι Τεντέσκι, στο πλαίσιο της έρευνας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ANSA, 23 εκατομμύρια ευρώ της τράπεζας κατασχέθηκαν.

Πέραν του Έτορε Γκότι Τεντέσκι έρευνα έχει «ανοίξει» και εις βάρος του γενικού διευθυντή της τράπεζας.

Σε ανακοίνωσή του το Βατικανό εκφράζει «προβληματισμό» και «έκπληξη» σχετικά με την έρευνα που οδήγησε στην κατάσχεση των 23 εκατ. ευρώ.

Οι δύο άνδρες είναι ύποπτοι ότι δεν σεβάστηκαν ρήτρα νομοθεσίας του 2007 για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η οποία καθιστά υποχρεωτική την αναφορά του ονόματος αυτού που δίδει την εντολή για οποιαδήποτε χρηματοπιστωτική συναλλαγή, όπως και την αναφορά του σκοπού και του είδους της.

Ως εκ τούτου δεν θεωρούνται ύποπτοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά για παραλείψεις που αφορούν στα πρόσωπα που έκαναν τις συναλλαγές, μεταδίδει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Η οικονομική αστυνομία κατάσχεσε επίσης για προληπτικούς λόγους 23 εκατομμύρια ευρώ της τράπεζας του Βατικανού, τα οποία είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό μιας άλλης τράπεζας.

Η τράπεζα του Βατικανού είχε εμπλακεί και το 1982 σε μεγάλο σκάνδαλο που είχε σχέση με την απάτη της χρεοκοπίας της Banco Ambrosiano, της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Ιταλίας την εποχή εκείνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...