Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ν. Ζηλανδία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το σεισμό

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ν. Ζηλανδίας, Κράιστσερτς, η οποία επλήγη σημαντικά από τον ισχυρό σεισμό 7 βαθμών Ρίχτερ. Στο Ουέλινγκτον, το υπουργείο Άμυνας κήρυξε κατάσταση εθνικής κρίσης.
Από τη δόνηση έχουν τραυματιστεί σοβαρά τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ισοπεδώθηκαν κτήρια, καταστράφηκαν δρόμοι και προκλήθηκαν διακοπές στο ηλεκτρικό, υδατικό και αποχετευτικό δίκτυο.
Το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης έκλεισε και τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων διακόπηκαν μέχρι να ελεγχθούν όλες οι γραμμές και οι δρόμοι.
Η αστυνομία έχει αποκλείσει τον κέντρο της πόλης κάνοντας λόγο για λεηλασίες. Διασώστες με εκπαιδευμένα σκυλιά ερευνούν τα κατεστραμμένα κτίρια στο κέντρο, όπου ζουν 8.000 άνθρωποι.
«Είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Τζον Κάρτερ.
«Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη. Θα το κάνει λίγο πιο εύκολο για εμάς να βγάλουμε τους ανθρώπους από τα κτίρια αν χρειαστεί και να κλείσουμε τους δρόμους», είπε ο δήμαρχος Μπομπ Πάρκερ.

Πρόσθεσε πως του «προκαλεί φρίκη το εύρος των ζημιών», που όπως είπε είναι πολύ πιο σημαντικές, απ΄ό,τι είχαν αρχικά εκτιμηθεί. Σύμφωνα με τον Ιαν Σίμπσον, γενικό διευθυντή της Επιτροπής Σεισμών, η έκταση των ζημιών υπολογίζεται στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (1,12 δισεκατομμύρια ευρώ).
Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου ήταν 30 χιλιόμετρα δυτικά του Κράιστεσέρτς, σε εστιακό βάθος 33 χιλιομέτρων, έγινε στις 4:35 του Σαββάτου τοπική ώρα (19:35 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...