Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Φαμπιούς: Προειδοποιεί τη Μόσχα με αυστηρότερες κυρώσεις

Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία «μία σοβαρή κρίση, ίσως μία από τις σοβαρότερες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι αν δεν επιτύχει ο πρώτος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για τη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, ενδεχομένως να ακολουθήσει και δεύτερος γύρος με στόχο ρωσικές επιχειρήσεις και άτομα του περιβάλλοντος του προέδρου Πούτιν.

"Αν δεν υπάρξουν πολύ άμεσα αποτελέσματα, θα ληφθούν νέα μέτρα εις βάρος των υπευθύνων και εις βάρος ρωσικών επιχειρήσεων", δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

"Μπορεί να είναι η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ακυρώσεις ή άρνηση έκδοσης βίζας", πρόσθεσε χωρίς να επεκταθεί.

Ο Φαμπιούς χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία "μία σοβαρή κρίση, ίσως μία από τις σοβαρότερες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο".

Χθες Πέμπτη, το κοινοβούλιο της Κριμαίας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, ψήφισε υπέρ της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία σε μία ευθεία πρόκληση προς τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου.

Ο Φαμπιούς είπε ότι όποια νέα κίνηση από τη Μόσχα να προσαρτήσει την Κριμαία, όπου κατοικεί μια εθνική ρωσική πλειονότητα, θα μπορούσε να προκαλέσει "σοβαρές επιπτώσεις" στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη.

"Δεν θα υπάρχει πλέον διεθνής σταθερότητα αν μία περιοχή...επειδή διεκδικείται από μία γειτονική χώρα, θα μπορεί να αποφασίζει την αλλαγή των συνόρων της και την ένωσή της με τον γείτονά της", πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.

Η όποια επιδείνωση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και στους εμπορικούς της εταίρους θα επέφερε ένα "πολύ βαρύ πλήγμα" στη Μόσχα, πρόσθεσε ο Φαμπιούς και τόνισε ότι τυχόν νέες κυρώσεις θα στοχεύουν στο στενό περιβάλλον του Πούτιν.

Η χθεσινή έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ δεν κατέληξε σε σημαντικές αποφάσεις παρά μόνο στην αναστολή των συνομιλιών με τη Μόσχα αναφορικά με την έκδοση βίζας και στο πάγωμα εμπορικής συμφωνίας. Οι ηγέτες της ΕΕ απηύθηναν προειδοποίηση στη Μόσχα για την λήψη αυστηρότερων μέτρων εις βάρος της αν δεν διαπραγματευτεί την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε την επιβολή κυρώσεων εναντίον προσώπων που εμπλέκονται στη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία παρότι αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο ίδιος ο Πούτιν δεν βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Ομπάμα και Πούτιν, ο πρόεδρος τον ΗΠΑ κάλεσε τον ρώσο ομόλογό του να δεχθεί τους όρους για μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...