Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

Οικονομική και τεχνική υποστήριξη στο Κίεβο θα προσφέρει ο Λευκός Οίκος


H κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εγκρίνει ένα δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων - υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων- για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια

Ο Λευκός Οίκος δεσμεύθηκε την Τρίτη να συνεισφέρει ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα έχει «επαρκή χρηματοδότηση» ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι θα προσφέρει συμβουλές στο Κίεβο για να ανακτήσει περιουσιακά στοιχεία που έχουν τυχόν διασπαθιστεί.


Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύσουν εκλογικούς παρατηρητές στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι μια αμερικανική ομάδα θα μεταβεί στη χώρα αυτή την εβδομάδα για να βοηθήσει τις ουκρανικές αρχές να εντοπίσουν και να διεκδικήσουν κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία.

Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν επίσης «τεχνικές συμβουλές» στην ουκρανική κυβέρνηση σχετικά με τα δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όσον αφορά τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία, ιδίως σε ότι αφορά την ενέργεια.

«Παράλληλα ο ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν υποστήριξη και χρηματοδότηση ώστε να βοηθήσουν τις ουκρανικές επιχειρήσεις να βρουν νέες αγορές, να προσαρμοστούν στις εμπορικές πιέσεις και να προαγάγουν την ενεργειακή αποτελεσματικότητα, βοηθώντας τις να μειώσουν την εξάρτησή τους από το εισαγόμενο φυσικό αέριο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που ταξίδευε με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι προς το Κίεβο ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εγκρίνει ένα δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων - υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων- για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια.

Επίσης οι ΗΠΑ θα στείλουν τεχνικούς συμβούλους στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα της χώρας καθώς και το υπουργείο Οικονομικών να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

«Θέλουμε να αγκαλιάσουμε την Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός. «Ένα μέρος αυτού θα γίνει μέσω ενός πακέτου (βοήθειας) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ένα μέρος θα είναι μέσω διμερούς βοήθειας, αλλά σε συνεργασία με τους εταίρους μας ώστε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δήλωσε ότι το υπουργείο του είναι έτοιμο να στείλει τεχνικούς συμβούλους για να βοηθήσουν την Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις της με το ΔΝΤ.

Ο αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να αλλάξει τακτική και να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία. Επιπλέον επανέλαβε το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Μόσχα θα πρέπει «να ζητήσει από τα στρατεύματά της να επιστρέψουν στους στρατώνες» και να «διαπραγματευτεί» με την ουκρανική κυβέρνηση.

Ο ίδιος κατήγγειλε «την ισχυροποίηση (της παρουσίας) των Ρώσων στην Κριμαία» και εξέφρασε την «πραγματική ανησυχία» των ΗΠΑ σχετικά με «άλλα σχέδια» που θα μπορούσαν «να έχουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία».

«Αν η Ρωσία δεν επιλέξει την αποκλιμάκωση (...) τότε το μήνυμα από την (αμερικανική) κυβέρνηση είναι ότι είμαστε έτοιμοι να επιβάλλουμε πιο σκληρά μέτρα», προειδοποίησε, όπως «κυρώσεις» εναντίον φυσικών προσώπων.
Εξάλλου διευκρίνισε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ενδέχεται να αποφασιστούν «πολύ σύντομα», ενώ πρόσθεσε ότι είναι θέμα «ημερών και όχι εβδομάδων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...