Ο ουρανοξύστης Pirelli, σύμβολο του Μιλάνου, συμπλήρωσε τα πενήντα του χρόνια και ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο. O «Pirellone», όπως τον αποκαλούν οι Μιλανέζοι, μπορεί να μην είναι ανάλογος του Empire State Building, που είναι σύμβολο της Νέας Υόρκης, αλλά για τους κατοίκους της ιταλικής μεγαλούπολης αποτελεί «μανιφέστο υγιούς καπιταλισμού». Είναι, δηλαδή, κάτι σαν μάρτυρας μιας πόλης, μιας ιδέας και μιας εποχής προόδου.
Τα θεμέλιά του στον οδό Duca D'Aosta μπήκαν το 1956, μια χρόνια που ξεκινούσε και το μεγάλο οικοδομικό «μπουμ» της πόλης. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν στον σιδηροδρομικό σταθμό έφταναν μαζικά εσωτερικοί μετανάστες από τον φτωχό Νότο της Ιταλίας, μόλις αντίκριζαν τον ουρανοξύστη Pirelli τον θεωρούσαν σύμβολο της ευημερίας που προσδοκούσαν. Ηταν για εκείνους κάτι σαν το Αγαλμα της Ελευθερίας.
Ο ουρανοξύστης Pirelli έχει ύψος 127,4 μέτρα και είναι το πιο ψηλό κτίριο του Μιλάνου. Αποτελείται από 31 ορόφους και χτίστηκε στο οικόπεδο όπου ήταν η οικογενειακή επιχείρηση των Pirelli. Από τον τελευταίο όροφο η θέα κόβει την ανάσα. Το αρχιτεκτονικό σχέδιό του είναι επιβλητικό και η σιλουέτα του ατρακτοειδής, γίνεται δηλαδή λεπτότερη όσο ανεβαίνει.
Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής. Τα εγκαίνια έγιναν με κάθε μεγαλοπρέπεια στις 4 Απριλίου του 1960 και παρέστησαν σε αυτά πολιτικοί και επιχειρηματίες. Ο ουρανοξύστης πήρε το όνομά του από τον βιομήχανο Λεοπόλδο Πιρέλι, που για αρκετά χρόνια υπήρξε πρόεδρος των Ιταλών βιομηχάνων. Το καμάρι των Μιλανέζων δημιουργήθηκε για να αποτελέσει έδρα των γραφείων της εταιρείας Pirelli, αλλά και πολλών ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας. Ομως το 1978 εξαγοράστηκε έναντι 43 δισεκατομμυρίων λιρετών από το ιταλικό κράτος και σήμερα αποτελεί έδρα της περιφέρειας της Λομβαρδίας. Εκεί έχει το γραφείο του και ο νυν περιφερειάρχης Ρομπέρτο Φορμιγκόνε.
Στην ιστορία του υπήρξε και μια σκοτεινή σελίδα, μια τραγωδία. Το 2002 συνετρίβη πάνω του ένα μικρό αεροπλάνο με τρεις επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν. Το κτίριο υπέστη ζημιές, αλλά μετά από λίγες ημέρες όλοι οι υπάλληλοι επέστρεψαν στη δουλειά τους.
ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.