Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψαν στην Πράγα τη νέα συνθήκη START για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών, ελπίζοντας στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την πιο αποτελεσματική άσκηση πιέσεων σε χώρες με πυρηνικές φιλοδοξίες.
Η επίσημη τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στην ισπανική αίθουσα του Κάστρου της Πράγας, έξω από το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκφώνησε πριν από ένα χρόνο ομιλία απευθύνοντας έκκληση για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.
Προηγήθηκαν συνομιλίες με αντικείμενο την πυρηνική ασφάλεια, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις αναταραχές στο Κιργιστάν.
Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή, ο Ομπάμα χαιρέτισε την «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία. Πρόσθεσε ότι η υπογραφή ανακόπτει την πορεία επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών και ότι ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται σε συνομιλίες για την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη.
«Εργαζόμαστε μαζί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να περάσουμε ισχυρές κυρώσεις στο Ιράν και ότι δεν θα ανεχθούμε ενέργειες που αψηφούν την Συνθήκη για τη Μη Προώθηση των Πυρηνικών», όπως είπε.
Από την πλευρά του, ο Μεντβέντεφ έκανε λόγο για «μία νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας», ενώ είπε ότι «οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν δεν μπορούν να αποκλειστούν». Πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες με τις ΗΠΑ αναφορικά με την αντιπυραυλική τους ασπίδα, ωστόσο εξακολουθεί να ελπίζει σε ένα συμβιβασμό. Τόνισε ότι η νέα συνθήκη θα είναι «βιώσιμη» μόνον εάν η Ουάσινγκτον δεν επεκτείνει την αντιπυραυλική της άμυνα.
Με τη νέα συνθήκη, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεσμεύονται να περιορίσουν τον αριθμό των πυρηνικών τους κεφαλών σε 1.550 η καθεμιά μέσα σε επτά χρόνια. Η συνθήκη, που πρέπει να επικυρωθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο και τη ρωσική Δούμα, θα αντικαταστήσει τη START που υπογράφηκε το 1991 και έληξε στα τέλη του 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.