Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

«Κατευθυντήριες γραμμές» από το Βατικανό για τα σεξουαλικά σκάνδαλα

«Επιχείρηση-διαφάνεια» από την Αγία Έδρα στη δίνη των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς. Το Βατικανό δημοσιεύει «κατευθυντήριες οδηγίες», καθιστώντας για πρώτη φορά σαφές ότι οι περιπτώσεις πρέπει να αναφέρονται στις Αρχές. Την ίδια στιγμή συνάντηση με τον Πάπα ζητούν θύμα παιδεραστών ιερέων στη Μάλτα.
Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κατηγορούν την Καθολική Εκκλησία ότι επί χρόνια ουσιαστικά συνωμοτούσε κρατώντας μυστικές τις καταγγελίες κακοποίησης.
Το Βατικανό επιμένει ότι ουδέποτε ήταν αυτή η τακτική του και απαντώντας στις κατηγορίες ανήρτησε τη Δευτέρα στο δικτυακό του τόπο τις «κατευθυντήριες γραμμές» της Καθολικής Εκκλησίας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Στις οδηγίες που απευθύνονται σε εξωεκκλησιαστικούς αναγνώστες, το Βατικανό δημοσιοποιεί για πρώτη φορά μία κατηγορηματική πολιτική διαχείρισης των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης με την αναφορά των εκάστοτε υποθέσεων στις αρμόδιες Αρχές.
«Το αστικό Δίκαιο σε ότι αφορά την αναφορά εγκλημάτων στις αρμόδιες Αρχές πρέπει να ακολουθείται πάντα» αναφέρει το Βατικανό.
Η τελευταία φράση δεν είχε συμπεριληφθεί σε προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών που είχε περιέλθει στην κατοχή του Associated Press την Παρασκευή και δεν υπήρξε κάποιος σχολιασμός από το Βατικανό για την προσθήκη της.
Στις οδηγίες αναφέρεται επίσης ότι στις πιο σοβαρές περιπτώσεις παιδεραστίας, ο Πάπας μπορεί να αποσχηματίσει άμεσα τον κατηγορούμενο ιερέα, χωρίς να περιμένει την απόφαση του κανονιστικού δικαστηρίου.
Οι υπόλοιπες οδηγίες αφορούν σε γνωστές διαδικασίες του εκκλησιαστικού δικαίου.
Ο χειρισμός των περιπτώσεων των παιδεραστών ιερέων βασίζεται στο κανονικό δίκαιο και σε ένα motu proprio (έδικτο) που χρονολογείται από το 2001.
Ο τότε Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' είχε εκδώσει ένα έδικτο που αφορούσε τα «σοβαρά εγκλήματα» με βάση ένα έγγραφο του Κονκλαβίου των Καρδιναλίων για θέματα πίστης, στην οποία προήδρευε ο νυν πάπας Βενέδικτος και τότε καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτζινγκερ.
Το Βατικανό διέταζε τους επισκόπους να ενημερώνουν την Αγία Έδρα για τυχόν κρούσματα παιδεραστίας και όριζε ότι θα πρέπει να παύει άμεσα κάθε επαφή των παιδεραστών ιερέων με άτομα νεαρής ηλικίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Καθολική Εκκλησία συγκλονίζεται από σκάνδαλα παιδεραστίας και κατηγορείται ότι απέκρυπτε τα εγκλήματα που διέπρατταν ιερείς.
Ο ίδιος ο Πάπας Βενέδικτος έχει κατηγορηθεί ότι συγκάλυψε υποθέσεις παιδοφιλίας πριν αναδειχθεί στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο ποντίφικας δεν έχει μιλήσει μέχρι στιγμής ευθέως για τις καταγγελίες που «στοιχειώνουν» την Καθολική Εκκλησία.
Ο ποντίφικας θα επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο τη Μάλτα. Δέκα Μαλτέζοι που έχουν προσφύγει δικαστικά κατά τριών ιερέων ζήτησαν τη Δευτέρα να έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πάπα όταν φθάσει στη Βαλέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...