Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Δεκάδες θύματα αφήνουν πίσω τους οι συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας στο Κιργιστάν



Νεκρούς και τραυματίες άφησαν πίσω τους οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν. Δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Μπισκέκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 17 άτομα και να τραυματιστούν 180 άτομα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 180 τραυματίστηκαν.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Κιργιστάν Μολντομούσα Κονγκάντιεφ σκοτώθηκε στο Ταλάς στο βορειοδυτικό Κιργιστάν, δήλωσε πηγή του υπουργείου, την οποία μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι ο υπουργός ήταν όμηρος των διαδηλωτών, οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ραχματούλο Αχμέντοφ διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, σημειώνοντας ότι το υπουργείο προσπαθεί να διευκρινίσει αν ο υπουργός βρίσκεται στα χέρια των αντικυβερνητικών.


Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κιργιστάν Ακιλμπέκ Τζαπάροφ κρατείται όμηρος στο Ταλάς από διαδηλωτές. Σύμφωνα με το Radio Azattyk, o Τζαπάροφ ξυλοκοπήθηκε από τους διαδηλωτές.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τεμίρ Σαρίγιεφ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ.
Ένταση στην πρωτεύουσα
Διαδηλωτές κατέλαβαν το Κοινοβούλιο του Κιργιστάν στο Μπισκέκ, ενώ το ισόγειο της γενικής εισαγγελίας της χώρας έχει τυλιχθεί στις φλόγες, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν κατά εκατοντάδες στην έδρα του κοινοβουλίου, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών μέτρων από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο πολιορκούν επίσης διαδηλωτές, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της χώρας.

Παράλληλα, εισέβαλαν στα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης και ραδιοφώνου και διέκοψαν για λίγο τη μετάδοση.
Το πρωί της Τετάρτης χιλιάδες διαδηλωτές βάδισαν προς το προεδρικό μέγαρο στο κέντρο του Μπισκέκ. Νωρίτερα, είχαν συγκρουστεί στην έδρα της αντιπολίτευσης με δυνάμεις ασφαλείας. Κατά την πορεία τους οι διαδηλωτές κατέλαβαν τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας.
Εκπρόσωπος της προεδρίας της χώρας δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Κιργιστάν κήρυξε το Μπισκέκ και άλλες τρεις περιοχές της χώρας (Τάλας, Ναρίν, Τσουισκάγια) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αυτή περιλαμβάνει την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί (τοπική ώρα).
Αρκετοί ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν, ανάμεσά τους και ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, συνελήφθησαν την Τετάρτη και εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «σοβαρά» εγκλήματα, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Νουρλάν Τουρσουνκούλοφ.
Δέκα από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης απελευθερώθηκαν στη συνέχεια.
Η αντιπολίτευση κάλεσε τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι πρώτες ταραχές ξέσπασαν την Τρίτη, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης στην πόλη Τάλας.
Την Τετάρτη αντίστοιχα συμβάντα εκτυλίχθηκαν στην πόλη Ναρίν, στο κέντρο του Κιργιστάν.
Η Ρωσία κάλεσε την κυβέρνηση του Κιργιστάν να μην προσφύγει στη χρήση βίας εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης αντιδρούν για τις αυξημένες τιμές των καυσίμων και κατηγορούν τον πρόεδρο Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ για διαφθορά. Τον καλούν, μάλιστα, σε παραίτηση.
Έκκληση για ηρεμία
Την ίδια στιγμή, από το εξωτερικό εντείνονται οι εκκλήσεις για ηρεμία από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις ανά τον κόσμο, όπως και κυβερνήσεις.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να διατάξει τις δυνάμεις της τάξης να μην πυροβολούν πολίτες, ενώ ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του για να μεσολαβήσει σε έναν εθνικό διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος επισκέφθηκε το Κιργιστάν το Σαββατοκύριακο, εξέφρασε την ανησυχία του για τη βία στο Κιργιστάν, την ώρα που μετέβαινε στο γειτονικό Καζακστάν, και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν το νόμο.

Την ανησυχία της για την εξέλιξη της κατάστασης στο Κιργιστάν εξέφρασε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Αστον, καλώντας την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να δεσμευτούν για την πραγματοποίηση διαλόγου.

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες εκφράζουν ανησυχία για τις συμπλοκές και ζητούν την επάνοδο της ηρεμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...