Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Η ανήλικη «μαύρη χήρα» που σκόρπισε τον θάνατο στη Μόσχα

Η εικονιζόμενη στην φωτογραφία Ντζενέτ Αμπντουραχμάνοβα, μόλις 17 ετών, είναι η μία από τις γυναίκες που σκόρπισαν τον θάνατο την περασμένη εβδομάδα στο μετρό της Μόσχας. Αν και ακόμα ανήλικη, ήταν χήρα του διοικητή των τσετσένων ανταρτών Ουμαλάτ Μαγκομέντοφ, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης επίλεκτων δυνάμεων του ρωσικού στρατού στο Δυτικό Νταγκεστάν πριν από τρεις μήνες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ζώστηκε με εκρηκτικά και προκάλεσε το χάος και τον πανικό στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Σαράντα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας με εκρηκτικά στο μετρό της Μόσχας την Μεγάλη Εβδομάδα, για τις οποίες η ευθύνη εξαρχής αποδόθηκε στις αποκαλούμενες ως «μαύρες χήρες» γυναίκες των τσετσένων ανταρτών. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, η Αμπντουραχμάνοβα είχε γνωρίσει τον Μαγκομέντοφ όταν ήταν 16 ετών μέσω του ίντερνετ. Ακολούθησε συνάντησή τους στο σπίτι του και λίγο καιρό μετά παντρεύτηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαγκομέντοφ συνδεόταν με τον Ντόκου Ουμάροφ, γνωστό και ως «Εμίρη του Καυκάσου», ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα.

Αν η 17χρονη έφηβη Αμπντουραχμάνοβα θεωρείται η μία υπεύθυνη για τη διπλή φονική επίθεση, η ταυτότητα της άλλης γυναίκας καμικάζι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα επισήμως. Σύμφωνα πάντως με όσα αναφέρει στο ρεπορτάζ της η ρωσική εφημερίδα «Κόμερσαντ», οι ρωσικές αρχές πιθανολογούν ότι πρόκειται για μια γυναίκα ονόματι Μάρχα Ουσταρχάνοβα από την Τσετσενία. Άλλες πηγές αναφέρουν πάντως ότι η καμικάζι ήταν μια καθηγήτρια πληροφορικής από το Νταγκεστάν ονόματι Μαριάμ Μαγκομέντοφ, της οποίας νέα δεν έχει η οικογένειά της από τις 28 Μαρτίου, παραμονή των επιθέσεων στο μετρό της Μόσχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...