Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Προς απαγόρευση της μπούρκας στη Γαλλία

Η Γαλλία βαδίζει στη λεπτή γραμμή απαγόρευσης της μπούρκας και του νικάμπ, προκαλώντας αντιδράσεις από τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας. Σε σχέδιο νόμου που προετοιμάζει η γαλλική κυβέρνηση εντάσσεται η πλήρης απαγόρευση των ενδυμάτων καθώς και η απαγόρευση της εμφάνισης δημόσια με καλυμμένο το πρόσωπο, όπως γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αστυνομικοί θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από όποιον κυκλοφορεί δημόσια με το πρόσωπο καλυμμένο, να το αποκαλύψει. Όσοι αρνούνται να το πράξουν, θα επιβαρύνονται με πρόστιμο. Πρόστιμο θα επιβάλλεται και σε όσους άντρες υποχρεώνουν τις συζύγους τους να φορούν μπούρκα ή άλλο ένδυμα που έχει συνδεθεί με το Ισλάμ.

Το προσχέδιο του νόμου θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο τον επόμενο μήνα. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει το ρίσκο νομικά, υποστηρίζοντας την απαγόρευση, η οποία θα μπορούσε να αμφισβητηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το επιχείρημα ότι παραβιάζει την ανεξιθρησκεία. Το Συμβούλιο της Επικρατείας στη Γαλλία εξέφρασε πάντως τις επιφυλάξεις του για τη νομιμότητα ενός νομοσχεδίου το οποίο θα στόχευε σε συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού.

Και στο Βέλγιο

Ανάλογο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφίσει και το Βέλγιο. Σύμφωνα με το βελγικό νομοσχέδιο, θα είναι παράνομο «οι πολίτες να κυκλοφορούν δημοσίως με το πρόσωπό τους πλήρως ή μερικώς καλυμμένο». Μάλιστα η ψηφοφορία αναμενόταν να γίνει σήμερα, όμως όλα έδειχναν ότι θα αναβληθεί λόγω της πολιτικής κρίσης που προκλήθηκε με την κατάρρευση της κυβέρνησης.

Στη Γαλλία, υπουργοί της κυβέρνησης δήλωσαν επίσης ότι οι επισκέπτες της Γαλλίας θα πρέπει να σέβονται τη νομοθεσία της χώρας και να αποκαλύπτουν τα πρόσωπά τους. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τους επικριτές του μέτρου που έθεσαν το ερώτημα αν οι πλούσιες κυρίες από τη Σαουδική Αραβία θα αναγκαστούν να αποκαλύψουν τα πρόσωπά τους στα καταστήματα πολυτελείας, όπου πραγματοποιούν τις αγορές τους στα Ιλίσια Πεδία.

Την ίδια ώρα, για «ρατσισμό» έκανε λόγο Σουνίτης μουσουλμάνος κληρικός στο Λίβανο ενώ ο πρύτανης του Μουσουλμανικού Ινστιτούτου στο Τέμενος του Παρισιού, εμφανίστηκε συγκρατημένος λέγοντας μόνο ότι η απαγόρευση θα πρέπει να υποστηριχτεί από λογικά επιχειρήματα. Ο ίδιος είπε ότι το Κοράνι δεν απαιτεί από τις γυναίκες να καλύπτουν πρόσωπα και σώμα. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 γυναίκες στη Γαλλία φορούν μπούρκα. Από τότε που η ιδέα της απαγόρευσης άρχισε να κυκλοφορεί έντονα στη χώρα, πέρυσι, πολλές από αυτές τις γυναίκες δήλωσαν δημόσια ότι είναι δική τους επιθυμία να φορούν μπούρκα και δεν υπόκεινται σε πιέσεις από τους συζύγους ή τις οικογένειές τους.
Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...