Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Πολωνία:Μια χώρα σε κατάσταση σοκ


Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί έψαλαν ήσυχα τον εθνικό ύμνο της χώρας τους και έραναν με λουλούδια τη νεκροφόρα με τη σορό του προέδρου τους στο προεδρικό μέγαρο, αμέσως μετά τη μεταφορά της από τη Ρωσία.

Το αεροσκάφος με τη σορό του Λεχ Καζίνσκι είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Σμολένσκ της δυτικής Ρωσίας, από εκεί όπου ο Καζίνσκι και άλλοι 95 άνθρωποι, σκοτώθηκαν χθες, κατά τη συντριβή του Τουπόλεφ 154.

Η πρώτη που αντίκρυσε το φέρετρο στη Βαρσοβία ήταν η Μάρτα Καζίνσκι, κόρη του εκλιπόντος, που έχασε και τη μητέρα της Μαρία, εκτός από τον πατέρα της, στο αεροπορικό δυστύχημα. Η Μάρτα γονάτισε και για λίγο...ακούμπησε το κεφάλι της στο φέρετρο. Ακολούθησε ο δίδυμος αδερφός του Καζίνσκι, Γιαροσλάφ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και ηγέτης σήμερα του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης. Γονάτισε κι εκείνος και ύστερα, σηκώθηκε συντετριμμένος κάνοντας το σταυρό του.

Η μητέρα του εκλιπόντος βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο. Η επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας της είχε αναγκάσει τον γιο της να ακυρώσει αρκετά από τα ταξίδια του στο εξωτερικό για να στέκεται δίπλα της.

Λίγο νωρίτερα, όλη η χώρα, είχε τηρήσει σιγή δύο λεπτών στη μνήμη όσων χάθηκαν χθες. Ημερομηνία για την κηδεία του Λεχ Καζίνσκι δεν έχει καθοριστεί.

Μαύρο κεφάλαιο

Για τους Πολωνούς, ο θάνατος του προέδρου τους και πολλών μελών της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, ενώ εκτελούσαν την τελευταία αποστολή της ζωής τους, είναι ό,τι πιο θλιβερό ζουν στη σύγχρονη ιστορία τους. Πήγαιναν για να τιμήσουν τους 22.000 Πολωνούς που πριν από 70 χρόνια είχαν πέσει νεκροί στο δάσος του Κάτιν και σε άλλες περιοχές από τους Σοβιετικούς- ένα γεγονός που επί δεκαετίες ήταν από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις σχέσεις Πολωνίας-Ρωσίας. Κάποιοι από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν συγγενείς θυμάτων της «σφαγής του Κάτιν» και άλλοι, συγγενείς των Πολωνών αξιωματούχων.

«Μας δίδαξε πώς να σεβόμαστε τις παραδόσεις μας, πώς να μαχόμαστε και θυσιάστηκε εκεί, σε αυτό το τραγικό μέρος», δήλωσε ένας 70χρονος Πολωνός.

Ο Λεχ Βαλέσα
«Κάποιος πρέπει να έπαιρνε τις αποφάσεις σε αυτό το αεροπλάνο. Δεν νομίζω ότι ο πιλότος πήρε μόνος του την απόφαση. Δεν είναι δυνατό. Έχω πετάξει πολλές φορές και, όποτε υπήρχαν αμφιβολίες, οι πιλότοι πάντα έρχονταν στους ηγέτες και ρωτούσαν τη γνώμη τους και ύστερα, λαμβάνοντας υπόψη κι αυτό που είχαν ακούσει,  έπαιρναν τις αποφάσεις τους. Κάποιες φορές μάλιστα οι αποφάσεις τους δεν συμφωνούσαν με τη γνώμη των ηγετών», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας και ιδρυτής του συνδικάτου «Αλληλεγγύη», Λεχ Βαλέσα. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι ακόμη νωρίς για να προεξοφλήσει κάποιος ποιός ευθύνεται για τη συντριβή του αεροσκάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...