Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Δεκάδες μαθητές μεταξύ των θυμάτων του σεισμού στην Κίνα

Τουλάχιστον 66 μαθητές έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό που έπληξε την Τετάρτη την δυτική Κίνα στο υψίπεδο του Θιβέτ. Συνολικά περισσότεροι από 760 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια και σε περίπου 10.000 υπολογίζονται οι τραυματίες. Επί ποδός οι διασώστες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο αποφάσισε να διακόψει το ταξίδι του στη Βραζιλία και να επιστρέψει στην Κίνα, μετά τον φονικό σεισμό.
Περισσότεροι από 9.980 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ περίπου 310 αγνοούνται.
Οι διασώστες κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να βρουν επιζώντες, σκάβοντας στα συντρίμμια με φτυάρια, ακόμα και με γυμνά χέρια.
Ο παγωμένος καιρός, το υψόμετρο και η αποπνικτική ατμόσφαιρα έχουν κάνει πολύ δύσκολη τη διαδικασία ανεύρεσης επιζώντων.
Ανάμεσα στους νεκρούς, βρίσκονται δέκα δάσκαλοι και 66 μαθητές, γεγονός που έφερε στο μυαλό πολλών Κινέζων επώδυνες μνήμες από τον σεισμό στο Σετσουάν το 2008, όπου χιλιάδες μαθητές σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσαν τα σχολεία τους.
Ο Ουάνγκ Γιούμπο, υπεύθυνος του τομέα Παιδείας της επαρχίας Τσινγκάι διευκρίνισε πως από τον σεισμό κατέρρευσαν τουλάχιστον 11 σχολεία. Δεκάδες γονείς περιμένουν με αγωνία νέα για τα παιδιά τους, πρόσθεσε ο ίδιος.
«Την ώρα του σεισμού, οι μαθητές είχαν τελειώσει το μάθημα της γυμναστικής και οι περισσότεροι έπαιρναν το πρωινό τους στην καντίνα του σχολείου ή καθάριζαν τις αίθουσες διδασκαλίας» δήλωσε ο λυκειάρχης σχολείου. «Ορισμένοι βρίσκονταν ακόμα στους κοιτώνες τους» συμπλήρωσε.
Οι διασώστες κατόρθωσαν να ανασύρουν ζωντανό ένα κοριτσάκι που βρισκόταν 12 ώρες κάτω από τα συντρίμμια.
Το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε πως 1.045 άνθρωποι βρέθηκαν ζωντανοί από τα συνεργεία διάσωσης.
Χιλιάδες σεισμόπληκτοι που έμειναν άστεγοι στην περιοχή Γιούσου πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους με τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από το μηδέν.
Από τον σεισμό ισοπεδώθηκαν 15.000 κατοικίες με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι περίπου 100.000 άνθρωποι.
Στο μεταξύ, η πρώτη αποστολή βοήθειας -τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα-, έφτασε στην απομονωμένη ορεινή περιοχή του Γιούσου, όμως οι άσχημες καιρικές συνθήκες, οι κατεστραμμένοι δρόμοι και οι συχνοί μετασεισμοί, εμποδίζουν την διανομή της.
Ο δρόμος προς το τοπικό αεροδρόμιο άνοιξε την Πέμπτη και η κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιεί και στρατιωτικά αεροπλάνα για την αποστολή των ειδών πρώτης ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...