Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Συνελήφθησαν ξανά οι 19 Τούρκοι του σχεδίου «Βαριοπούλα»

Την εκ νέου σύλληψη των 19 στρατιωτικών που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο σχέδιο «Βαριοπούλα», οι οποίοι είχαν αφεθεί προσωρινά ελεύθεροι την Πέμπτη, διέταξε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με το CNN Turk. 

Πρόκειται για 19 απόστρατους και εν ενεργεία στρατιωτικούς οι οποίοι κατηγορούνται για συνωμοσία που είχε σαν στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να συμμετείχαν, το 2003, στο σχέδιο "Βαριοπούλα" με το οποίο σχεδίαζαν να τοποθετήσουν βόμβες σε τζαμί και να ρίξουν ένα στρατιωτικό αεροσκάφος έτσι ώστε να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα.

Οι ύποπτοι είναι ένας  ναύαρχος, επτά στρατηγοί, 10 συνταγματάρχες, δύο αντισυνταγματάρχες, ένας υπολοχαγός και ένας υπαξιωματικός.

Ταυτόχρονα, το δικαστήριο διέταξε την σύλληψη των στρατηγών Αμπντουλάχ Dalay και Yurdaer Olcan, ο οποίος κατέθεσε στην αστυνομία στις 18 Μαρτίου.

Ο δικαστής  Kuban δέχτηκε κριτική από ορισμένους κύκλους μέσα μαζικής ενημέρωσης και δικηγόρους  που υποστηρίζουν ότι η υπόθεση «Balyoz" (βαροπούλα) πρέπει να έρευνηθεί και άλλο.

Ο Dogan, ο οποίος κατηγορείταιι ότι ο εγκέφαλος πίσω από το σχέδιο πραξικοπήματος βαριοπούλα, επισκέφθηκε το Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία Gulhane, ή GATA, την επόμενη ημέρα μετά την αποφυλάκισή του με καταγγελίες ότι υπέφερε από την καρδιά του, είχε υψηλή αρτηριακή πίεση, μούδιασμα στο πόδι του και δισκοπάθεια.

 Οι συλλήψεις όσων συμμετείχανστο σχεδιο, συνεχίστηκαν τη Δευτέρα με 10 άτομα που κρατούνται στην Άγκυρα, την Σμύρνη και το Κανακκαλέ.
Από το Τούρκικο κανάλι δεν διευκρινίστηκαν οι λόγοι για τους οποίους το δικαστήριο διέταξε την εκ νέου σύλληψη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...