Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ο εφιάλτης του Βεζούβιου!

Καθημερινά ξυπνούν και κοιμούνται με τον φόβο του απόλυτου εφιάλτη: μιας πιθανής έκρηξης του ηφαιστείου που βρίσκεται πάνω από το κεφάλι τους! Αν «ξυπνήσει», θα σκορπίσει τον θάνατο και την καταστροφή στις δεκαοκτώ πόλεις που βρίσκονται χτισμένες στους πρόποδές του και σε περίπου 1.000.000 ψυχές που κατοικούν σε αυτές!

Ο λόγος για τον Βεζούβιο, το διάσημο ηφαίστειο που δεσπόζει πάνω από τον κόλπο της Νάπολης και ακόμη και σήμερα αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα δημόσιας ασφάλειας στην Ιταλία. Την άποψη αυτή εξέφρασε χθες, μέσω δηλώσεών του από τη Ρώμη, ο επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Γκουίντο Μπερτολάζο μιλώντας σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Ο Βεζούβιος αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας στην Ιταλία γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στις υπώρειές του υπάρχουν πολλές πόλεις που θα πλημμύριζαν με λάβα και τέφρα σε περίπτωση έκρηξής του».

Προς το παρόν πάντως το ηφαίστειο είναι ήρεμο, είπε ο επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. «Γνωρίζουμε πολύ καλά πως την ημέρα που θα αφυπνιστεί, η κατάσταση θα είναι απολύτως δραματική» τόνισε, καθώς αν κάτι τέτοιο συνέβαινε σήμερα, θα ήταν αυτός που θα καλούνταν να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ο πληθυσμός των δεκαοκτώ πόλεων που βρίσκονται γύρω από το ηφαίστειο -η τελευταία του έκρηξη σημειώθηκε το 1944- κυμαίνεται από 500.000 έως 650.000 κατοίκους, ενώ σύμφωνα με ειδικούς, μια μελλοντική έκρηξη ενδέχεται να είναι εξίσου καταστροφική με εκείνη του 1631, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 4.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον Μπερτολάζο, σε μια ενδεχόμενη έκρηξη οι στήλες λάβας και καπνού θα φτάσουν σε ύψος τα 20 χιλιόμετρα, ενώ θα καταστρέψουν σχεδόν τα πάντα σε μια ακτίνα 25 χιλιομέτρων!

Οι ιταλικές αρχές πάντως, που δείχνουν στον τομέα αυτό να έχουν την τάση να... μαγειρέψουν πριν πεινάσουν, έχουν αρχίσει να μελετούν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για κάθε ενδεχόμενο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...