Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Στο αίμα βάφτηκε η Ταϊλάνδη με συγκρούσεις «κόκκινων» διαδηλωτών και στρατού

Δέκα νεκροί -ανάμεσά τους ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος- και περισσότεροι από 500 τραυματίες είναι ο απολογισμός των σφοδρότερων συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει μέχρι στιγμής μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στην Μπανγκόκ. Ο στρατός υπαναχώρησε αφού επιχείρησε να ανακαταλάβει περιοχές που ελέγχουν τα «κόκκινα πουκάμισα» απαιτώντας εκλογές.
Στρατιώτες και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, οι οποίοι απάντησαν με βόμβες μολότοφ.
Η Μπανγκόκ μετετράπη σε πεδίο μάχης με τις σφοδρότερες συγκρούσεις στον έναν μήνα που διαρκούν οι μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης.
Τέσσερις πολίτες και ισάριθμοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συμπλοκές, ενώ τη ζωή του έχασε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 521 τραυματίες.
Ο στρατός υπαναχώρησε καλώντας τον κίνημα των διαδηλωτών με τα «κόκκινα πουκάμισα» να πράξει το ίδιο.
Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ανακαταλάβει έναν αντικυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό που είχε περάσει για λίγες ώρες την Παρασκευή στον έλεγχο των διαδηλωτών.
Το «Ενωμένο Μέτωπο για τη Δημοκρατία εναντίον της Δικτατορίας έχει κατασκηνώσει εδώ και ένα μήνα σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας.
Οι διαδηλωτές, ο αριθμός των οποίων φαίνεται να μεγαλώνει όσο περνούν οι ημέρες, ζητούν από τις 14 Μαρτίου την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης και υποστηρίζουν τον ανατραπέντα πρωθυπουργό Τάκσιν Σιναουάτρα, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα επικρατούσε με άνεση εάν γίνονταν σήμερα εκλογές.
Αρκετοί από τους διαδηλωτές στην πρωτεύουσα προέρχονται από φτωχές αγροτικές περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας και αρνούνται να υποχωρήσουν εάν δεν αποσυρθεί από την πρωθυπουργία ο Αμπίσιτ Βετζατζίβα.
Ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός πρότεινε να γίνει προσφυγή στις κάλπες προς το τέλος του χρόνου, αλλά οι διαδηλωτές ζητούν άμεσες εκλογές. Το «κίνημα με τα κόκκινα πουκάμισα» θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός στερείται νομιμοποίησης, αναλαμβάνοντας την εξουσία μετά την αποπομπή του Σιναουάτρα το 2006 με πραξικόπημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...