Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών έξω από στρατιωτική βάση στο Βέλγιο

BRUSSELS -– Belgian police on Saturday detained hundreds of anti-nuclear activists protesting in and outside a military base where nuclear weapons are believed to be stored, rally organisers said

Εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από στρατιωτική βάση όπου πιστεύεται ότι είναι αποθηκευμένο πυρηνικά όπλα συνελήφθηκαν το Σάββατο από την βελγική αστυνομία.

Εκπρόσωπος των διαδηλωτών είπε ότι περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν κοντά στην βάση Κλάινε Μπρόγκελ, σε μικρή απόσταση από την μεθόριο με την Ολλανδία, ενώ περίπου 800 άνθρωποι προσπάθησαν να μπουν στην φρουρούμενη από την αστυνομία στρατιωτική βάση.

Η βελγική αστυνομία εκτίμησε ότι ο συνολικός αριθμός όσων μετείχαν στην κινητοποίηση έφθανε τα 700 άτομα.

«Σε αυτό το στάδιο, η αστυνομία έχει δημοσιοποιήσει την πληροφορία ότι 360 διαδηλωτές συνελήφθησαν και κρατούνται σε υπόστεγα αεροσκαφών στη βάση», δήλωσε ο Μπενουά Καλβί, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δράση για την Ειρήνη.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga ανέφερε, επικαλούμενο εκπρόσωπο της αστυνομίας, ότι συνελήφθησαν 270 διαδηλωτές.

Εισαγγελείς είχαν προειδοποιήσει ότι όποιος προσπαθούσε να μπει στη βάση θα αντιμετώπιζε ποινική δίωξη.

Αστυνομικοί συνέλαβαν τους διαδηλωτές έξω από τη βάση, ενώ όσοι πέρασαν μέσα από τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα συνελήφθησαν από στρατιωτικούς, είπε ο Καλβί.

Η διαδήλωση αποτελούσε μέρος μιας πανευρωπαϊκής κινητοποίησης για να πιεστούν κυβερνήσεις χωρών-μελών του NATO να αναθεωρήσουν το λεγόμενο «στρατηγικό δόγμα» της συμμαχίας.

Η αποθήκευση πυρηνικών κεφαλών στη βάση αυτή στο βόρειο Βέλγιο δεν έχει ποτέ επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά ειδικοί θεωρούν ότι σε αυτή βρίσκονται πυρηνικές βόμβες B61, όπως και σε άλλες βάσεις στο Βέλγιο και σε τέσσερις ακόμα χώρες-μέλη του NATO: τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι η χώρα του θέλει ο κόσμος να «απελευθερωθεί» από τα πυρηνικά όπλα και προωθεί τη θέση αυτή στους κόλπους του Συμφώνου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει πει ότι η κυβέρνησή του θα προβεί σε «δραματικές μειώσεις» του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.
  1. ΣΚΑΪ : Διαδηλώσεις και συλλήψεις έξω από στρατιωτική βάση στο ...

    4 Απρ. 2010 ... Διαδηλώσεις και συλλήψεις έξω από στρατιωτική βάση στο βόρειο Βέλγιο: Εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από στρατιωτική βάση ...
    www.skai.gr/.../Διαδηλώσειςκαισυλλήψειςέξωαπόστρατιωτικήβάσηστοβόρε... - Πριν από 7 ώρες
  2. Συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών έξω από στρατιωτική βάση στο ...

    5 Απρ. 2010 ... Συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών έξω από στρατιωτική βάση στο Βέλγιο - Syllipseis ekatontadon diadiloton ekso apo stratiotiki basi sto ...
    www.cebil.gr/news/Diadilosi-se-stratiotiki-basi-sto-Belgio - Πριν από 2 ώρες
  3. Συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών έξω από στρατιωτική βάση στο ...

    5 Απρ. 2010 ... Συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών έξω από στρατιωτική βάση στο Βέλγιο. Πηγή άρθρου: in.gr 5/4/2010 10:58:00 πμ. Εκατοντάδες διαδηλωτές οι ...
    www.mykosmos.gr/loc_mk/newsfeed_content.asp?ID... - Πριν από 50 λεπτά
  4. Συλλήψεις διαδηλωτών έξω από στρατιωτική βάση στο Βέλγιο ...

    Συλλήψεις διαδηλωτών έξω από στρατιωτική βάση στο Βέλγιο. 13:40 5/4/2010. Πηγή: TVXS. 5. Απριλίου 2010 - 12:20. Εκατοντάδες διαδηλωτές συνέλαβε το Σάββατο η ...
    www.inews.gr/.../syllipseis-diadiloton-exo-apo-stratiotiki-vasi-sto-velgio.htm - Πριν από 1
Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...