Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Κατεδάφιση σταδίου στις ΗΠΑ αξιοποιείται ως γεωλογικό πείραμα

Οι σεισμολόγοι του Τέξας έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν για την κατεδάφιση του παλιού Texas Stadium τη Δευτέρα: Τα σεισμικά κύματα που προκάλεσαν οι ελεγχόμενες εκρήξεις ίσως ανοίξουν παράθυρο στα γεωλογικά μυστικά της περιοχής.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέιλορ του Τέξας τοποθέτησαν σεισμογράφους σε απόσταση γύρω από το τεράστιο στάδιο, που βρισκόταν λίγο έξω από το Ντάλας, προκειμένου να συλλέξουν μετρήσεις.
Η ανάλυση των καταγραφών ίσως επιτρέψει τώρα τη χαρτογράφηση του γήινου φλοιού κάτω από το Τέξας και ιδιαίτερα κάτω από τα όρη Ουάτσιτα.
Η οροσειρά αυτή, εξηγεί το Nature.com, ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους γεωλόγους επειδή σχηματίστηκε όταν η αρχαία υπερήπειρος που αποτελούνταν από την Αφρική και τη Νότιο Αμερική συγκρούστηκε με την τεκτονική πλάκα της Βορείου Αμερικής πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια.
Συνολικά 1,5 τόνος εκρηκτικών χρησιμοποιήθηκαν για την κατεδάφιση του σταδίου των 65.000 θέσεων.
Το βασικό πρόβλημα για τους ερευνητές ήταν ότι τα εκρηκτικά δεν πυροδοτήθηκαν ταυτόχρονα αλλά διαδοχικά, δυσκολεύοντας έτσι την ανάλυση των αποτελεσμάτων.
«Θα προτιμούσαμε ένα μεγάλο 'μπαμ'» σχολίασε ο Δρ Τζέι Πούλιαμ, επικεφαλής του ασυνήθιστου πειράματος που βαφτίστηκε «Demolicious» -ένα λογοπαίγνιο με τις λέξεις «delicious», δηλαδή «απολαυστικό» και «demolition», δηλαδή «κατεδάφιση».
H ομάδα του Πούλιαμ ήταν τυχερή, καθώς ένα δίκτυο 400 φορητών σεισμογράφων που μετακινείται διαρκώς στο έδαφος των ΗΠΑ, προκειμένου παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα από τον Καναδά μέχρι το Μεξικό, έτυχε να βρίσκεται αυτό το διάστημα στην περιοχή του Τέξας.
Τα δεδομένα των σεισμογράφων αυτού του δικτύου, οι οποίοι βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 40 χλμ από το στάδιο, διασταυρώνονται τώρα με τις αντίστοιχες καταγραφές που συγκεντρώθηκαν από αισθητήρες και συσκευές GPS στο χώρο του Πανεπιστημίου του Ντάλας.
Η δομή και τα χαρακτηριστικά του υπεδάφους θα υπολογιστούν στη συνέχεια με βάση τους χρόνους που χρειάστηκαν τα σεισμικά κύματα για να ταξιδέψουν από το σημείο του σταδίου μέχρι καθέναν από τους σεισμογράφους.
Ένα αντίστοιχο πείραμα είχε πραγματοποιηθεί το 2000 κατά την κατεδάφιση του σταδίου Kingdome στο Σιάτλ.
Το Texas Stadium εγκαινιάστηκε το 1971 και παρέμενε σε χρήση μέχρι πέρυσι. Αντικαταστάθηκε από το Cowboys Stadium, κόστους 1,3 δισ. δολαρίων, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε στο Αρλινγκτον του Τέξας.
Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...