Το Facebook επέλεξε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να αναγγείλει μεταρρυθμίσεις των κρατικών θεσμών -με το βλέμμα σε μεταπήδησή του στην προεδρία-, της Δικαιοσύνης και του φορολογικού συστήματος. Ο Καβαλιέρε ξεπέρασε τις προσδοκίες στις κάλπες, όμως θα πρέπει να ισορροπήσει ενδοκυβερνητικά με την ξενόφοβη Λέγκα του Βορρά που είναι πιο ισχυρή από ποτέ...
Στις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Λαού της Ελευθερίας (PDL) κατέκτησε έξι σε σύνολο 13 περιφερειών, αρπάζοντας τέσσερις περιφέρειες από τα χέρια της κεντροαριστεράς.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τις προσδοκίες στις κάλπες, όμως το μερίδιο των δικών του ψήφων μειώθηκε, η προσέλευση των ψηφοφόρων «χτύπησε» ιστορικό χαμηλό και στο Λάτσιο με πρωτεύουσα τη Ρώμη -περιφέρεια τέραστιας πολιτικής και συμβολικής σημασίας- ο συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέφυγε οριακά την ήττα.
Πραγματική νικήτρια των εκλογών αναδείχθηκε η ξενόφοβη Λέγκα του Βορρά υπό τον Ουμπέρτο Μπόσι, ο οποίος θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει τη δύναμή του στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.
Το κόμμα του Μπερλουσκόνι κατρακύλησε επτά μονάδες κάτω συγκριτικά με τις γενικές εκλογές του 2008 συγκεντρώνοντας ποσοστό 26,7%, και προηγείται μόλις κατά μία μονάδα του Δημοκρατικού Κόμματος. (PD). Η Λέγκα του Βορρά συνέχισε τη σταθερή της άνοδο φθάνοντας το εντυπωσιακό 12,7%
Μπροστά σε αυτή την εικόνα ο Μπερλουσκόνι νοιώθει την ανάγκη να επαναβεβαιώσει την ηγεσία του στην κεντροδεξιά. «Οι ψηφοφόροι είναι μαζί μου» τονίζει και προσθέτει ότι η εκλογική έκβαση του δίνει ισχυρότερη εντολή για μεταρρυθμίσεις. Όμως οι αντιπαλότητες στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι πολύ πιθανό να του αποσπάσουν την προσοχή...
Στελέχη της δεξιάς τονίζουν ότι το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα στη δομή του Λαού της Ελευθερίας, μίας αμήχανης συμμαχίας της πρώην Forza Italia και της εδρεύουσας στο νότο Εθνικής Συμμαχίας του Τζιανφράνκο Φίνι, η οποία εξελίχθηκε από το φασιστικό κίνημα.
Ο Φίνι, πρόεδρος της ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων και ο πιο πιθανός διάδοχος του Μπερλουσκόνι στην ηγεσία της κεντροδεξιάς, διαφωνεί διαρκώς και δημόσια με τον Ιταλό πρωθυπουργό και υπάρχουν υποψίες ότι ενδέχεται να επαναφέρει ανεξάρτητη την Εθνική Συμμαχία.
Ο Ουμπέρτο Μπόσι από την πλευρά του γνωστοποίησε ήδη τη φιλοδοξία του να αντικαταστήσει τον δεξιό δήμαρχο του Μιλάνου το 2011.
«Μεταρρυθμίσεις τώρα»
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απευθύνθηκε την Πέμπτη «στους φίλους και τις φίλες του Facebook» με ηχητικό του μήνυμα στη σελίδα της εφημερίδας Giornale (ιδιοκτησίας της οικογένειας του Καβαλιέρε) που φιλοξενείται στη δημοφιλή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.
«Πετύχαμε μία άριστη νίκη, η αισιοδοξία κέρδισε την απαισιοδοξία και την καταστροφολογία της Αριστεράς» αναφέρει ο Ιταλός πρωθυπουργός ευχαριστώντας τους υποστηρικτές του και αναγγέλλοντας ότι «τώρα μπορούμε να περάσουμε στην εποχή των μεγάλων μεταρρυθμίσεων».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός δρομολογεί εδώ και καιρό και μέσα σε θύελλα αντιδράσεων μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, τους κρατικούς θεσμούς και το φορολογικό σύστημα, λέγοντας στο μήνυμά του πως «σε τόσο σημαντικά θέματα πρέπει να εισακουσθεί και η γνώμη των πολιτών και αυτό θα γίνει χάρη στο Διαδίκτυο και στο Facebook».
Σε ό,τι αφορά το βάθος χρόνου, στο οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσες αυτές, οι παρατηρητές σχολιάζουν ότι «πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο κεφάλαιο».
Η μεταρρύθμιση των κρατικών θεσμών προβλέπει -σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι- την απευθείας εκλογή του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, θέση στην οποία θα ήθελε να μεταπηδήσει ο ίδιος ο Καβαλιέρε αφού προηγουμένως προωθήσει την υιοθέτηση ενός προεδρικού η ήμιπροεδρικού συστήματος «α λα γαλλικά».
Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι οι σχολιαστές, που προβλέπουν έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Προβλήματα για την κεντροαριστερά
Όσο για την κεντροαριστερή πολιτική συμμαχία, 49 γερουσιαστές (σε σύνολο 114) απευθύνουν έκκληση προς τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, για «ουσιαστική αλλαγή στην πορεία πλέυσης».
Σε ανοικτή επίστολή τους, ζητούν από τον Μπερσάνι να τους δεχθεί άμεσα, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει μια άμεση αντίδραση για να καταφέρουμε να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα, να ξεπεράσουμε τα ως τώρα στενά μας όρια με μια πραγματική κατάθεση ψυχής».
Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, την επομένη των εκλογών, είχε υποστηρίξει ότι «απ' τη στιγμή που η κεντροαριστερά κέρδισε επτά περιφέρειες σε σύνολο 13 δεν μπορούμε να μιλάμε για ήττα». Όμως πολλά στελέχη του κόμματος, σχολιαστές, αλλά και ο ίδιος ο ιδρυτής του, ο Βάλτερ Βελτρόνι, υπογράμμισαν ότι «έστω και αν δεν επείγει ένα άμεσο πολιτικό ξεκαθάρισμα, πρέπει να παραδεχθούμε ότι, στην ουσία, χάσαμε τις εκλογές».
Ο δε γραμματέας του κεντροαριστερού κόμματος «Ιταλία των Αξιών» Αντόνιο Ντι Πιέτρο, σύμμαχος των Δημοκρατικών, εξέφρασε ανοιχτά την εκτίμηση ότι «πρέπει να επιλεγεί σύντομα ένας νέος υποψήφιος όλων των προοδευτικών, μια ισχυρή προσωπικότητα, που να διεκδικήσει την πρωθυπουργία στις βουλευτικές εκλογές του 2013».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.