Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΕΕ προς Μόσχα: Προειδοποιούν για Ουκρανία, αλλά χωρίς κυρώσεις

Στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται σήμερα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το ουκρανικό, το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να προειδοποιήσουν τη Μόσχα χωρίς όμως να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της επειδή ανάπτυξε ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία.

Διπλωματικός «πυρετός» για την εκτόνωση της ουκρανικής κρίσης σε Βρυξέλλες και Ρώμη την ώρα που η περιοχή της Κριμαίας παραμένει καζάνι που βράζει ενώ οι ταραχές έχουν μεταφερθεί πλέον και στα ανατολικά της Ουκρανίας, και πιο συγκεκριμένα στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας, Ντόνετσκ, γενέτειρά του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Την ίδια ώρα, στην δεύτερη πολυπληθέστερη περιφέρεια της Ουκρανίας, ο κυβερνήτης και τρίτος πλουσιότερος Ουκρανός, Igor Kolomoisky, δεν δίστασε να αποκαλέσει δημοσίως "σχιζοφρενή" τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος δεν καταλαβαίνει τις συνέπειες των πράξεών του.

Στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται σήμερα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το ουκρανικό, το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να προειδοποιήσουν τη Μόσχα χωρίς όμως να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της επειδή ανάπτυξε ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια, ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων της Ουκρανίας, η οικονομία της οποίας βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Την ίδια ώρα , στη Ρώμη θα έχουν σήμερα συνάντηση ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kievpost, o δήμαρχος της Σεβαστούπολης ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Στο μεταξύ, στο Ντόνετσκ, το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης αλλάζει συνεχώς χέρια. Πριν από λίγο, Ρωσόφωνοι νεαροί ανακατέλαβαν την έδρα της διοίκησης της περιφέρειας. Από τις ταραχές και τα επεισόδια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έχουν τραυματιστεί περισσότερα από δέκα άτομα. Για σήμερα, στον τόπο καταγωγής του αποπεμφθέντος προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχουν προγραμματιστεί νέες διαδηλώσεις υπέρ και κατά της Ρωσίας.Η ένταση έχει μεταφερθεί πλέον και στ’ ανατολικά της Ουκρανίας την ώρα, που οι εστίες στην Κριμαία παραμένουν ενεργές. Παρά τα όσα υποστηρίζουν επισήμως η κυβέρνηση της Ουκρανίας και η Δύση ότι στην στρατηγικής σημασίας χερσόνησο έχουν εισβάλει Ρώσοι στρατιώτες, το Κρεμλίνο επιμένει ότι πρόκειται για ομάδες αυτοάμυνας από το Κίεβο. Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται υπό πολιορκία μέσα στις βάσεις της Σεβαστούπολης, της Μπαλακλάβα, του Περεβαλνόγιε, της Θεοδοσίας και των στενών του Κερτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...