Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Bενιζέλος: «Η διεθνής κοινότητα να ασκήσει κάθε νόμιμη πίεση για να σταθεί στα πόδια της η Ουκρανία»

«Είναι υποχρέωση όλων των παραγόντων της Ουκρανίας να σταματήσουν τη βία» αλλά και «υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να κινητοποιηθεί και να βοηθήσει τη χώρα ασκώντας κάθε νόμιμη και θεμιτή πίεση», υπογράμμισε στη δήλωσή του ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, σχετικά με την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ουκρανία.


Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Δυστυχώς, εξανεμίστηκε ένα φως ελπίδας που είχε δημιουργηθεί νωρίς το πρωί με την εκεχειρία στην Ουκρανία. Η βία κλιμακώθηκε, οι νεκροί αυξάνονται. Είναι υποχρέωση όλων των παραγόντων της Ουκρανίας να σταματήσουν τη βία.


»Να συνεννοηθούν και να διασφαλίσουν τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας τους, την εσωτερική σταθερότητα και την ακεραιότητα. Έτσι θα βρουν τη θέση τους μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο στην οποία -ούτως ή άλλως- ανήκουν ιστορικά και γεωγραφικά, αλλά πρέπει να ανήκουν επίσης θεσμικά και πολιτιστικά.

»Ο ρόλος της Ε.Ε. είναι κρίσιμος, όπως και ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο ρόλος της Ρωσίας. Η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να κινητοποιηθεί και να βοηθήσει τη χώρα ασκώντας κάθε νόμιμη και θεμιτή πίεση ώστε να σταθεί στα πόδια της, να μείνει σταθερή και να μην διολισθήσει στον εμφύλιο πόλεμο».

Νωρίτερα, ο έλληνας αντιπρόεδρος που περιοδεύει στα δυτικά Βαλκάνια και υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, είχε δηλώσει ότι «η Ελληνική Προεδρία στρέφει τη σκέψη της στα θύματα, στις οικογένειες των νεκρών, στους τραυματίες» και «καταδικάζει απερίφραστα κάθε έναν που δίνει κίνητρο ή υποκινεί την άσκηση βίας ή κλιμακώνει τη βία».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ανέφερε ακόμα ότι «συνεργαζόμαστε στενά με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Catherine Ashton. Είμαι σε επαφή με πολλούς συναδέλφους μου. (...) Θέλω να ελπίζω ότι τα μηνύματα είναι πολύ καθαρά και ότι θα τα λάβει υπʼ όψιν του και ο πρόεδρος Yanukovich, αλλά και όλοι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην Ουκρανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...