Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Θρήνος για τους νεκρούς του Κιέβου


Η επόμενη ημέρα της εύθραυστης συμφωνίας μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης βρήκε χιλιάδες διαδηλωτές να τιμούν τα θύματα της πολιτικής βίας στην ουκρανική πρωτεύουσα


Η φρίκη των συγκρούσεων στο Κίεβο κατά τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται να καταλαγιάζει μετά την εύθραυστη συμφωνία που υπεγράφη μεατξύ του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των ηγετών της αντιπολίτευσης, αλλά τη θέση του αρχικού σοκ πήρε ο θρήνος για τις δεκάδες χαμένες ζωές. Θρήνος που αποτυπώθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο κατά τη διάρκεια των κηδειών 25 ατόμων που πλήρωσαν ακριβά την αιματοχυσία. 



Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς-θύματα της πολιτικής βίας, που έφτασαν τους 77, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες.

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας με μια κυνική προειδοποίηση σε έναν εκ των συνομιλητών του από την πλευρά των διαδηλωτών τόνιζε: «Αν δεν τη στηρίξετε (σ.σ. τη συμφωνία) τότε θα επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, θα έχετε τον στρατό στο δρόμο. Θα πεθάνετε όλοι» ακούγεται να λέει ο Σικόρσκι σε βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Την ίδια ώρα οι ακροδεξιοί εμφανίζονται ανένδοτοι στο να παραδώσουν τα όπλα. Μάλιστα ένας εκπρόσωπός τους, ο Ντμίτρο Γιάρος, ο οποίος πήρε το λόγο στην πλατεία Ανεξαρτησίας το βράδυ της Παρασκευής ξεκαθάρισε: «Ή ο Γιανουκόβιτς θα παραιτηθεί το πρωί του Σαββάτου ή θα ορμήσουμε με τα όπλα».

Είναι φανερό ότι παρά την συμφωνία που επετεύχθη η κατάσταση στην Ουκρανία είναι έκρυθμη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η πολεμική των προηγούμενων ημερών αποτελεί οριστικά παρελθόν.

Στο μεταξύ η Ρωσία επιμένει να κρατά αποστάσεις από τη μεσολάβηση των Ευρωπαίων για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης τηρεί η Μόσχα.

Ο ρώσος απεσταλμένος του Πούτιν στο Κίεβο, Βλαντίμιρ Λουκίν, δήλωσε με νόημα πως παραμένουν ερωτήματα για τη συμφωνία που συνήφθη. «Το θέμα είναι ότι δεν κατανοούμε ακριβώς ποιος είναι ο ρόλος μας εδώ», παρατήρησε χαρακτηριστικά, για να επαναλάβει την πάγια θεση της Μόσχας: «Το θέμα του διαλόγου μεταξύ των ουκρανικών πλευρών είναι δική τους υπόθεση, εμείς είμαστε μάρτυρες... Θέλουμε να φανούμε χρήσιμοι χωρίς να αναμειγνυόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, χωρίς να αναλαμβάνουμε ευθύνες που δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...