Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ο εκλεκτός ΗΠΑ-ΕΕ Γιάτσενιουκ νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας -Χωρίς εκπροσώπους των ακροδεξιών η κυβέρνηση

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αρσένι Γιάτσενιουκ -δεξί χέρι της Γιούλια Τιμοσένκο και αρχηγός του κόμματός της από το 2011- ορίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας. Η παρουσίαση της σύνθεσης της νέας μεταβατικής κυβέρνησης έγινε στην πλατεία Ανεξαρτησίας ενώπιον χιλιάδων πολιτών από το συμβούλιο Euromaidan, που απαρτίζεται από τους πολιτικούς ηγέτες του ουκρανικού κινήματος διαμαρτυρίας, της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και ακραίων ομάδων.


Ο εκλεκτός των ΗΠΑ και της Ε.Ε. -κι ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους- Αρσένι Γιάτσενιουκ διαθέτει μεγάλη εμπειρία καθώς έχει θητεύσει στην κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ως αναπληρωτής πρόεδρος υπό τον προκάτοχο του Γιανουκόβιτς, τον Βίκτορ Γιουστσένκο.


Υπουργός Οικονομικών ανακοινώθηκε ο Αλεξάντερ Σλαπάκ, ενώ ο διπλωμάτης καριέρας Αντρέι Ντέστσιακ αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας ορίστηκε ο Αντρέι Μπαρούμπι, εκ των πρωταγωνιστών της εξέγερσης και επικεφαλής των ομάδων αυτοάμυνας των διαδηλωτών

Τέλος σε μία συμβολική κίνηση ο Ντιμίτρι Μπουλάτοφ -ο 35χρονος ακτιβιστής που έπεσε θύμα απαγωγής και βασανισμού από αγνώστους παρακρατικούς κατά τη διάρκεια της εξέγερσης- τοποθετήθηκε στο υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού.

Ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ τόνισε πως η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις για να αποτρέψει τη στάση πληρωμών, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών και επενδυτών και να εγγυηθεί τις συνθήκες μιας φυσιολογικής ζωής για τους πολίτες της Ουκρανίας.

Οι προτάσεις των ηγετών των διαδηλωτών αναμένεται να υποβληθούν προς έγκριση στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...