Παραιτήθηκε ο υπαρχηγός του ουκρανικού στρατού «ώστε να σταματήσουν οι μαζικοί θάνατοι»
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε την Παρασκευή την παύση του υπουργού Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο επειδή «χρησιμοποίησε βία» εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη διάρκεια των ταραχών.
Ο Ζαχαρτσένκο είναι μια προσωπικότητα που έχει προκαλέσει μίσος στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου εξαιτίας της καταστολής από την αστυνομία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Η παύση του, που εγκρίθηκε με 332 ψήφους υπέρ σε σύνολο 383 βουλευτών, αναμένεται να θεωρηθεί νίκη για το κίνημα διαμαρτυρίας.
Στο μεταξύ οι ουκρανοί βουλευτές ψήφισαν μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα που ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο.
Υπεγράφη συμφωνία Γιανουκόβιτς - αντιπολίτευσης, ανακοινώθηκαν εκλογές
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν το απόγευμα της Παρασκευής τη συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση.
Νωρίτερα, ο Γιανουκόβιτς είχε ανακοινώσει πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004 με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες.
Ο ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι κατά την υπογραφή της συμφωνίας στο γραφείο του προέδρου ο Γιανούκοβιτς «δεν χαμογελούσε».
Η απόφαση της Βουλής
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της επιστροφής στο σύνταγμα του 2004, βάσει του οποίου ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα απολέσει κάποιες από τις εξουσίες του.
Επίσης ψηφίστηκε η άνευ όρων παροχή αμνηστίας σε όλους όσοι κρατούνται ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διώξεις για τις ταραχές των τελευταίων μηνών. Η αμνηστία σημαίνει ότι θα αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον ανθρώπων που κρατούνται ή που φοβούνται ότι θα συλληφθούν επειδή συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.
Και τα δύο αυτά μέτρα περιλαμβάνονταν στη συμφωνία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, η οποία υπεγράφη από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα σημεία της συμφωνίας
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα ακόλουθα:
1. Αποκατάσταση του συντάγματος του 2004.
Σε διάστημα 48 ωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και να εγκριθεί ένας νόμος που θα αποκαθιστά το σύνταγμα του 2004, ο οποίος όμως θα λαμβάνει υπόψη του τις τροποποιήσεις που έχουν ψηφιστεί έκτοτε.
2. Κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα 10 ημερών μετά την αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004.
3. Τροποποίηση του Συντάγματος.
Οι εργασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο θα προβλέπει την εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, θα ξεκινήσουν αμέσως και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2014.
4. Προεδρικές εκλογές.
Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν όταν ψηφιστεί και επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα και πάντως όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014.
Θα ισχύσουν νέοι εκλογικοί νόμοι.
5. Ερευνες.
Θα ξεκινήσουν έρευνες για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια υπό τον κοινό έλεγχο των αρχών, της αντιπολίτευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
6. Βίαια επεισόδια και κατάληψη των δρόμων.
Οι Αρχές δεν θα επιβάλλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι Αρχές και η αντιπολίτευση δεσμεύθηκαν να αποφύγουν τη χρήση βίας.
Το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει έναν νέο νόμο περί χορήγησης αμνηστίας.
Οι δύο πλευρές θα καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής στις πόλεις και τα χωριά, με την εκκένωση των διοικητικών και δημόσιων κτιρίων και την άρση του αποκλεισμού δρόμων, πάρκων και πλατειών.
Τα όπλα που κατέχονται παράνομα θα πρέπει να παραδοθούν στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας παρά για την προστασία των δημόσιων κτιρίων.
Οι διαδηλωτές
Την ίδια στιγμή, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Ολεγκ Τιαγκνιμπόκ, δήλωσε ότι το συμβούλιο των διαδηλωτών υποστηρίζει τη συμφωνία που παρουσίασε ο Γιανουκόβιτς για την επίλυση της κρίσης. Ομως θέτει τον όρο ο νυν υπουργός Εσωτερικών και ο γενικός εισαγγελέας να αποκλειστούν από οποιαδήποτε μεταβατική κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Την είδηση επιβεβαίωσαν τα ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Πολωνίας. Ο γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο πολωνός Ράντοσλαβ Σικόρσκι έλαβαν την έγκριση του συμβουλίου που εκπροσωπεί τους διαδηλωτές που είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.
Οι Ευρωπαίοι κάλεσαν σε συνεννόηση, λέγοντας πως η κατάσταση είναι «λεπτή και όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς».
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται στο Κίεβο συναντήθηκαν νωρίτερα με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και με εκπροσώπους των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter o γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
«Κρίσιμη στιγμή για τη συμφωνία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Ολες οι πλευρές πρέπει να θυμούνται ότι ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι 100% ικανοποιητικός για όλους» έγραψε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.
Προς το παρόν, ο χρόνος των εκλογών δεν διευκρινίζεται - οι προηγούμενες διαρροές στα ΜΜΕ μιλούσαν για κάλπες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014.
«Καλώ σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής εμπιστοσύνης» είπε ο Γιανουκόβιτς, καταλήγοντας πως «επιτελεί το καθήκον του για να σωθούν ζωές πολιτών και στο όνομα της ειρήνευσης στη χώρα».
Η ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας ακολουθεί τις ολονύχτιες διαβουλεύσεις στο Κίεβο, με τη διαμεσολάβηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ και ρώσου απεσταλμένου, μεταξύ Γιανούκοβιτς και αντιπολίτευσης.
Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις είχαν διακοπεί τα ξημερώματα και οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ (Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας) ανέφεραν ότι θα συνεχίζονταν το μεσημέρι. Ωστόσο, η ουκρανική προεδρία είχε ανακοινώσει πως οι συνομιλίες είχαν καταλήξει σε συμφωνία που θα υπογραφόταν το μεσημέρι
Νέοι πυροβολισμοί το πρωί της Παρασκευής
Νέοι πυροβολισμοί είχαν πέσει το πρωί της Παρασκευής στην αιματοβαμμένη πλατεία Ανεξαρτησίας όπου τα τελευταία 24ωρα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 75 άνθρωποι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν στα πυρά που δέχθηκαν από διαδηλωτές στην περιοχή ανάμεσα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας και το κτίριο του Κοινοβουλίου.
Παράλληλα, το BBC μετέδωσε πως βουλευτές πιάστηκαν για μία ακόμη φορά στα χέρια στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια συζήτησης για την επίλυση της κρίσης. Οι συμπλοκές μεταξύ των βουλευτών κράτησαν πολλή ώρα και προκάλεσαν την καθυστέρηση της συζήτησης για τον περιορισμό των συνταγματικών εξουσιών του προέδρου.
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς είχε προειδοποιήσει ότι το σχέδιο συμφωνίας αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαβουλεύσεων και «δεν μπορούμε να πούμε τίποτε μέχρι το μεσημέρι».
«Ιδιαίτερα η αντιπολίτευση θέλει να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί με ορισμένους από τους εντολείς της, πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό», πρόσθεσε ο γάλλος αξιωματούχος.
Ωστόσο, στο Κίεβο, η κρατική τηλεόραση έσπευσε να μεταδώσει ότι μία συμφωνία έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και την αντιπολίτευση, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών, τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και συνταγματική μεταρρύθμιση.
Προηγουμένως, και η ουκρανική προεδρία είχε σπεύσει να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας με την αντιπολίτευση, την ΕΕ και τη Ρωσία, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.
Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται μία ημέρα μετά το λουτρό αίματος στο κέντρο του Κιέβου, όπου η αστυνομία και οι ελεύθεροι σκοπευτές του καθεστώτος άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.
Στην ανακοίνωση αναφερόταν πως η συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), αλλά δεν είχαν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.
Η αντιπολίτευση και οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν επιβεβαίωσαν την επίτευξη συμφωνίας και διπλωματικές πηγές είπαν πως οι συνομιλίες υπήρξαν «πολύ δύσκολες».
Οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι,
«Οι συνομιλίες του πολωνού, του γερμανού και του γάλλου υπουργού Εξωτερικών στο γραφείο του Γιανουκόβιτς συνεχίζονται. Σε αυτές παρίστανται οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και πολλοί βουλευτές» είχε γράψει τη νύχτα της Πέμπτης στο Twitter ο Μάρτσιν Βόιστσεσόφσκι εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος είναι στο Κίεβο συνοδεύοντας τον επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε, ότι οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκώντας ασφυκτική πίεση, κατάφεραν να λάβουν τη διαβεβαίωση από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι θα γίνουν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές εντός του 2014.
«Συμφωνήθηκε με τον Γιανουκόβιτς ότι θα διεξαχθούν φέτος προεδρικές και βουλευτικές εκλογές», ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας «είναι έτοιμος» να συμφωνήσει να συσταθεί «μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα συσταθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και να προχωρήσει η τροποποίηση του Συντάγματος (της Ουκρανίας) ως το καλοκαίρι» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τουσκ.
Οι συνομιλίες έγιναν στη σκιά των ασφυκτικών πιέσεων της διεθνούς κοινότητας μετά το πρωτοφανές μακελειό που σημειώθηκε την Πέμπτη με δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας ύστερα από έφοδο για ανακατάληψη της πλατείας Ανεξαρτησίας - το επίκεντρο των πολύμηνων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με θέμα τη (μη) ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ξένων πρακτορείων ειδήσεων, τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Τρίτη στην πλατεία Μεϊντάν στην καρδιά του Κιέβου, στην πιο αιματοβαμμένη στιγμή της Ουκρανίας από την εποχή της ΕΣΣΔ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.