Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Οριακό «ναι» των Ελβετών για φρένο στους μετανάστες από την ΕΕ

Το τέλος της διμερούς συμφωνίας με την ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων σηματοδοτεί η θετική ψήφος που φέρεται να δίνουν οριακά οι Ελβετοί στο δημοψήφισμα για το «τέλος της μαζικής εισροής μεταναστών» με την επιστροφή στο παλαιό αυστηρό καθεστώς των ποσοστώσεων. 


Η πρώτη εικόνα έδινε την έκβαση του δημοψηφίσματος ακριβώς στο νήμα, όμως με σχεδόν καταμετρημένες όλες τις ψήφους το «ναι» επικρατεί οριακά με ποσοστό μεταξύ 50,5% και 51%, όπως μεταδίδει το BBC.


Με πρωτοβουλία της λαϊκιστικής δεξιάς οι κάτοικοι της Ελβετίας κλήθηκαν την Κυριακή να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα για την επιστροφή στο παλαιό σύστημα εισόδου μεταναστών στη χώρα με βάση τις ποσοστώσεις.

Η Ελβετία, χώρα των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων περικυκλωμένη από κράτη-μέλη της ΕΕ, δεν ανήκει στην Ένωση.

Έχει όμως υπογράψει διμερείς συμφωνίες, ύστερα από πενταετή διαπραγμάτευση, αποδεχόμενη να ανοίξει την αγορά εργασίας της στα 500 εκατομμύρια των κατοίκων της ΕΕ.

Όταν τέθηκε σε ισχύ, σταδιακά από το 2002, το σύμφωνο ελεύθερης κυκλοφορίας, οι ελβετικές Αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι αφίξεις μεταναστών έφταναν το πολύ τις 8.000 ετησίως.

Σήμερα ωστόσο η Ελβετία υποδέχεται κάθε χρόνο 80.000 ξένους εργαζόμενους γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή του λαϊκιστικού δεξιού κόμματος SVP/UDC, του μεγαλύτερου στο ελβετικό Κοινοβούλιο, το οποίο και προώθησε το δημοψήφισμα.

Το ποσοστό των υπηκόων κυρίως από γειτονικές -και «πολιτισμικά συγγενείς»- χώρες, όπως Ιταλία και Γερμανία, έχει φτάσει το 23% του συνολικού πληθυσμού.

Ανάμεσα στους ξένους υπηκόους που εργάζονται στην Ελβετία, η πρώτη ομάδα είναι Ιταλοί (περίπου 300.000) και η πολύ κοντινή δεύτερη ομάδα (290.000) οι Γερμανοί. Σημαντικά μεγάλο τμήμα τους έχει ακαδημαϊκό υπόβαθρο και θεωρείται εξειδικευμένο δυναμικό.

Εάν το μέτρο επιστροφής στο «πλαφόν» για την είσοδο μεταναστών εγκριθεί θα σημάνει την κατάργηση της συμφωνίας ελεύθερης κυκλοφορίας ατόμων με την ΕΕ -την οποία το δεξικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα χαρακτηρίζει «τεράστιο λάθος».

Παρόλο που δεν ανήκει στην ΕΕ, η Ελβετία έχει υιοθετήσει μεγάλο τμήμα της πολιτικής της Ένωσης και οι Βρυξέλλες έχουν ήδη προειδοποιήσει τη Βέρνη ότι δεν μπορεί να απλώς να διαλέγει ποιες πτυχές θέλει να εφαρμόσει.

Η ψηφοφορία ήλθε ενόσω εντείνεται ο διάλογος σε όλη την Ευρώπη σχετικά με τη μετανάστευση και την ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων -μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...