Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Οι διαδηλωτές εκκενώνουν το δημαρχείο του Κιέβου

Μετά την αποφυλάκιση των συλληφθέντων ακτιβιστών, σε ένδειξη καλής θέλησης


Οι αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές αποχώρησαν το πρωί από το δημαρχείο του Κιέβου, το οποίο είχαν καταλάβει από τον Δεκέμβριο, μετά την αποφυλάκιση των ακτιβιστών που είχαν συλληφθεί στις πρόσφατες κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.


«Το δημαρχείο έχει ουσιαστικά εκκενωθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής τους, Ρουσλάν Αντρίικο.

Λίγα λεπτά αργότερα ο πρεσβευτής της Ελβετίας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ήταν ο πρώτος που μπήκε στο άδειο κτίριο. «Η Ελβετία, που προεδρεύει στον ΟΑΣΕ, προσκλήθηκε από τις δύο πλευρές να συμμετάσχει στη διαδικασία παράδοσης του δημαρχείου στις αρχές», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Ελβετός διπλωμάτης Κρίστιαν Σενεμπέργκερ.

Το δημαρχείο, που είχε καταληφθεί την 1η Δεκεμβρίου και μετατραπεί στο «γενικό επιτελείο της επανάστασης» έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τους διαδηλωτές, όπως και η πλατεία Μαϊντάν, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η εκκένωσή του ήταν μία από τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι αρχές για να εφαρμόσουν το νόμο που αμνηστεύει τους 234 διαδηλωτές οι οποίοι αποφυλακίστηκαν αλλά παραμένουν ακόμη κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα.

Στο δημαρχείο, όπου είχε στηθεί ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο και μια καντίνα, φιλοξενούσε περίπου 700 ανθρώπους που έμεναν και κοιμόντουσαν εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...