Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Παραιτήθηκε υπουργός της Μέρκελ υπό το βάρος σκανδάλου παιδικής πορνογραφίας

Την παραίτησή του υπέβαλε υπουργός της Μέρκελ υπό το βάρος των αποκαλύψεων για σκάνδαλο παιδικής πορνογραφίας με πρωταγωνιστή βουλευτή του SPD, κυβερνητικού εταίρου της καγκελαρίου. 


Ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, υπουργός Εσωτερικών ως τον Δεκέμβριο και μετέπειτα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη νέα κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» (CDU/CSU-SPD), φέρεται να ενημέρωσε αξιωματούχους του SPD για διεθνή έρευνα που ήταν σε εξέλιξη για το δίκτυο παιδικής πορνογραφίας.


 Ο Φρίντριχ, που ανήκει στην Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ στη Βαυαρία, παραδέχθηκε ότι  η πίεση σε βάρος του αυξήθηκε πάρα πολύ για να παραμείνει στη θέση του. «Η πίεση έχει γίνει υπερβολικά μεγάλη, δεν μπορώ πλέον να κάνω τη δουλειά μου με την απαιτούμενη συγκέντρωση, ησυχία και πολιτική στήριξη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και  ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στην Αγκελα Μέρκελ.


 Ο 44χρονος βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Σεμπάστιαν Έντατι, που φέρεται να εμπλέκεται στη υπόθεση, αρνείται κάθε ανάμειξη, ωστόσο παραιτήθηκε από το κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, επικαλούμενους λόγους υγείας.

Αυτό όμως που ξεκίνησε ως ένα μικρό εσωτερικό σκάνδαλο για έναν βουλευτή του SPD πήρε διαστάσεις την Πέμπτη, όταν έγινε γνωστό ότι ο Φρίντριχ ενημέρωσε τον επικεφαλής του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τον Οκτώβριο ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Εντάτι. Ο Γκάμπριελ στη συνέχεια ενημέρωσε και άλλα στελέχη του κόμματος.

Εισαγγελείς του Ανόβερου, που εξετάζουν την εμπλοκή του Εντάτι στην υπόθεση της παιδικής πορνογραφίας, κατήγγειλαν ότι η διαρροή των πληροφοριών ενδέχεται να έβλαψε την έρευνά τους.

Ο Εντάτι φαίνεται ότι ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την έρευνα, δήλωσε ο Γεργκ Φρέλιχ, εισαγγελέας στο Ανόβερο. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως ανέφεραν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ότι μπορεί να κατέστρεψε ενοχοποιητικά στοιχεία διαγράφοντας από τον υπολογιστή του αρχεία.

Από την πλευρά του ο Φρίντριχ υπογράμμισε ότι παραμένει πεπεισμένος ότι δεν έδρασε ανάρμοστα, αλλά σύμφωνα με τον νόμο ενημερώνοντας για την έρευνα το SPD, που την περίοδο εκείνη ήταν σε συζητήσεις με την Μέρκελ για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να εξέταζαν το ενδεχόμενο να προσφέρουν μια υπουργική θέση στον Εντάτι.

Σε δήλωσή της η Μέρκελ ανέφερε ότι δέχθηκε την παραίτηση του Χανς-Πέτερ Φρίντριχ «με μεγάλο σεβασμό και μεγάλη λύπη». Διευκρίνισε δε ότι «αυτή δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του στο υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας» και πρόσθεσε ότι αναμένει τις προτάσεις του Αρχηγού της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...