Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Η Γερμανία δίνει αναδρομικά το δικαίωμα σύνταξης σε Εβραίους στα γκέτο των Ναζί

Το υπουργείο Εργασίας της Γερμανίας πρόκειται να εισηγηθεί ένα νέο νόμο, με τον οποίο θα παρατείνεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης των χιλιάδων Εβραίων οι οποίοι είχαν εξαναγκαστεί να δουλεύουν στα γκέτο της εποχής των Ναζί, όπως γράφει το ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.


Σύμφωνα με το Spiegel, το υπουργείο παρουσίασε σχετική πρόταση σε μια ισραηλινή αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε το Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα. Η πρόταση προβλέπει να δοθεί κατά μέσον όρο μια σύνταξη 15.000 ευρώ στον καθένα από τους 130.000 πρώην εργάτες στα γκέτο οι οποίοι ζουν στο Ισραήλ.


Η κυβέρνηση της Γερμανίας είχε αρχίσει την καταβολή συντάξεων στους εργάτες των γκέτο από το 1997. Όσοι όμως είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους έπειτα από εκείνη την ημερομηνία μπορούσαν να διεκδικούν αναδρομικές πληρωμές για μόνον τέσσερα έτη.

Το υπό εξέταση νομοθέτημα καταργεί αυτή την διάταξη και θα επιτρέπει οι δικαιούχοι να ζητούν την αναδρομική χορήγηση των συντάξεων αυτών από το 1997, διευκρινίζει το περιοδικό.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας απέφυγε να σχολιάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, πάντως επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Δεκέμβριο του 2013, έχει δεσμευτεί να βρει μια λύση στο ζήτημα αυτό το ταχύτερο δυνατόν.

«Έχει ήδη σημειωθεί μεγάλη πρόοδος», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Οι Ναζί είχαν δημιουργήσει πάνω από 1000 γκέτο σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη, κλείνοντας μέσα σε αυτά τον τοπικό εβραϊκό πληθυσμό κι αναγκάζοντάς τον να ζει εκεί υπό άθλιες συνθήκες. Το πιο διαβόητο ήταν το γκέτο της Βαρσοβίας, όπου 400.000 Εβραίοι είχαν εγκλειστεί σε μια περιοχή 3,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σε αυτό το γκέτο είχε ξεσπάσει εξέγερση το 1943.

Μεγάλο μέρος των ανθρώπων που ζούσαν στα γκέτο εξαναγκάζονταν να εργάζονται, ενώ οι Ναζί διόριζαν εβραϊκά συμβούλια και μια ελεγχόμενη από τους ίδιους αστυνομία για να επιβάλει τις διαταγές τους.

Από το 1941 και κατόπιν πολλά από τα γκέτο άρχισαν να καταστρέφονται και οι κάτοικοί τους να στέλνονται μαζικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης/θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...