Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Εννέα νεκροί στις οδομαχίες στο Κίεβο - Ουάσιγκτον προς Γιανουκόβιτς: «Βάλτε τέλος στις βιαιότητες»

Εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τις αιματηρές συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της Αστυνομίας που σημειώθηκαν στο Κίεβο, όπως μετέδωσε το BBC. Ενας από τους νεκρούς ήταν αστυνομικός.


Ενας από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ζήτησε από «τις γυναίκες και τα παιδιά» να απομακρυνθούν από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, την ώρα που έληγε το τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι ουκρανικές Αρχές στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να επανέλθει η ηρεμία στην πρωτεύουσα. 


«Ζητάμε από τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από τη Μαϊντάν (πλατεία Ανεξαρτησίας). Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας», είπε ο Κλίτσκο στους διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι στην κεντρική αυτή πλατεία του Κιέβου.

«Καλούμε τον πρόεδρο (Βίκτορ Γιανουκόβιτς) και τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τη βίαιη αντιπαράθεση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αυστηρό μήνυμα από την Ουάσιγκτον

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία «δεν θα επιλύσει την κρίση».

«Εχουμε σοκαριστεί από τις βιαιότητες στο κέντρο της πόλης του Κιέβου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Λόρα Λούκας Μάγκνουσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ, καλώντας τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς «να βάλει τέλος στις συγκρούσεις» και να ξαναρχίσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση.

«Εξακολουθούμε να καταδικάζουμε τις βιαιότητες στους δρόμους και την προσφυγή στην υπερβολική βία και από τις δύο πλευρές, τις ουκρανικές αρχές και τους διαδηλωτές», πρόσθεσε η Μάγκνουσον, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό «δεν θα τερματιστεί η κρίση».

«Για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα πιέζουμε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να ηρεμήσει αμέσως την κατάσταση και να βάλει τέλος στις συγκρούσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν)», την κεντρική πλατεία της ουκρανικής πρωτεύουσας όπου είναι συγκεντρωμένοι οι διαδηλωτές, συνέχισε.

Νωρίτερα, διαδηλωτές είχαν καταλάβει την έδρα του κόμματος του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς αφού επέδραμαν εναντίον του κτιρίου με βόμβες μολότοφ, λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας κοντά στο κοινοβούλιο, όπου συζητείται η συνταγματική μεταρρύθμιση για τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βομβίδες κρότου-λάμψης και σφαίρες από καουτσούκ εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον του κλοιού των αστυνομικών γύρω από το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Διαδηλωτές με κουκούλες πυρπόλησαν δύο φορτηγά της Αστυνομίας που είχαν τοποθετηθεί ως οδόφραγμα. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με αντλίες νερού.

Είναι οι πρώτες συγκρούσεις στο Κίεβο από το τέλος του Ιανουαρίου, οπότε, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίσθηκαν.

Οι διαδηλωτές έχουν σταματήσει σε απόσταση 200 μέτρων από το κτίριο του Κοινοβουλίου, στην περίμετρο του οποίου έχουν λάβει θέσεις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

«Στόχος μας είναι να περικυκλώσουμε το Κοινοβούλιο, να το αποκλείσουμε και να μην επιτρέψουμε στους βουλευτές να διορίσουν ένα «ρώσο πρωθυπουργό», δήλωσε στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας ο Αντριι Παρούμπιι, εκ των υπευθύνων της κατάληψης της πλατείας και βουλευτής του κόμματος «Πατρίδα» της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο.

Σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι πιθανόν να παρουσιάσει σήμερα έναν υποψήφιο Πρωθυπουργό.

Ωστόσο, οι βουλευτές καλούνται να επεξεργασθούν συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία προωθείται κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης, που περιορίζει τις εξουσίες του προέδρου εις όφελος της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει την αστυνομία από τους δρόμους για να αποκλιμακωθεί η κοινωνική ένταση.

«Απευθύνω έκκληση προς τον πρόεδρο. Απόσυρε την Μπερκούτ (ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας) και τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών από τους δρόμους. Κάνε αυτό και θα υπάρξει διέξοδος. Θα είναι μία απόφαση ενός αληθινού άνδρα», δήλωσε ο Κλίτσκο στους δημοσιογράφους στο εσωτερικό του κτιρίου του κοινοβουλίου.

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.


​Το λουτρό αίματος στην Ουκρανία θέτει την Ευρώπη προ πελώριων ευθυνών. Η Ελληνική Προεδρία οφείλει να κινητοποιήσει τους εταίρους στην κατεύθυνση ανάληψης συγκεκριμένων ανθρωπιστικών και πολιτικών πρωτοβουλιών.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι θεατής σε μία υπόθεση που ούτως ή άλλως την αφορά. ​

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...