Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΟΗΕ: 80 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν τους πρώτους μήνες του 2014

Τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από τις αρχές του Ιράν μέσα στους πρώτους μήνες του 2014, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσίευσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος ανέφερε ότι... ανησυχεί έντονα για αυτή την «κλιμάκωση».


«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για αυτή την αξιοσημείωτη κορύφωση των εκτελέσεων στο Ιράν από την αρχή της χρονιάς. Σε μόλις κάτι περισσότερο από επτά εβδομάδες, τουλάχιστον 80 άτομα έχουν εκτελεστεί.

Η πλειονότητα των εκτελέσεων σχετίζονται με αδικήματα τα οποία αφορούν στα ναρκωτικά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι η εσχάτη των ποινών όπως επιβάλλεται δεν ανταποκρίνεται στο πρότυπο της επιβολής της για «πιο σοβαρά εγκλήματα», όπως αυτά προσδιορίζονται από το διεθνές δίκαιο, σημείωσε η κ. Σαμντασάνι.

Εξάλλου, όπως είπε η ίδια, ένας ορισμένος αριθμός ανθρώπων εκτελείται μυστικά, ενώ τουλάχιστον επτά πρόσωπα έχουν εκτελεστεί σε δημόσια θέα φέτος.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εκτέλεση εν κρυπτώ του Χάντι Ρασέντι και του Χάσεμ Σαμπάνι Αμούρι, αμφότερων μελών της αραβικής κοινότητας Αχβάζ», επισήμανε.

«Οι δύο άνδρες είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για αποστασία (μοχαρέμπ), διότι διέφθειραν (μοφσίντ φιλ-αρζ) και διότι ενήργησαν εναντίον της εθνικής ασφάλειας», σημείωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι εκτελέσεις των δύο ανδρών τον Ιανουάριο έγιναν έπειτα από διαδικασίες οι οποίες δεν συμμορφώνονταν προς τις αρχές της ισονομίας και τις ισοδικίας, όπως προσδιορίζονται στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Επίσης δεν είχαν πρόσβαση σε δικηγόρο ούτε στις οικογένειές τους κατά την διάρκεια των εννέα πρώτων μηνών της κράτησής τους, ενώ υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια για να αποσπαστούν οι ομολογίες τους, δήλωσε η Σαμντασάνι.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...