Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες έξω από το προεδρικό μέγαρο της Βραζιλίας σε διαδήλωση αγροτών

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν κάνει κλοιό ασφαλείας έξω από το προεδρικό μέγαρο της Βραζιλίας

Πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα χρησιμοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στη Μπραζίλια προκειμένου να διαλύσουν πλήθος 15.000 και πλέον ακτημόνων αγροτών που επιχείρησαν να ρίξουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που είχαν στήσει οι Αρχές μπροστά από το προεδρικό μέγαρο διαδηλώνοντας κατά της «παράλυσης» της αγροτικής μεταρρύθμισης.


Η πορεία διαμαρτυρίας του Κινήματος των Αγροτών Χωρίς Γη (MST) με αίτημα την επιτάχυνση της αγροτικής μεταρρύθμισης ξεκίνησε σε ήρεμο κλίμα, όταν όμως οι διαδηλωτές έφθασαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο υπήρξε ένταση και ακολούθησαν συγκρούσεις με τους αστυνομικούς που εκτόξευσαν δακρυγόνα και χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες εναντίον του πλήθους.


Δύο αγρότες και οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του κινήματος και της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θέλαμε να συγκεντρωθούμε μπροστά από το προεδρικό μέγαρο. Θέλαμε να στήσουμε σκηνές όπως αυτές στον καταυλισμό μας. Όταν η αστυνομία μας είδε να βγάζουμε τον εξοπλισμό από ένα όχημα, μας επιτέθηκε με δακρυγόνα και με όλα τα άλλα» δήλωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών.

Η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ δεν βρισκόταν στο κτίριο της προεδρίας τη στιγμή των ταραχών που τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο στην Πλατεία των Τριών Εξουσιών. Μετά τα επεισόδια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Κοινοβούλιο.

Στην άλλη πλευρά της πλατείας, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε τη λειτουργία του για μία ώρα λόγω της διαδήλωσης του πλήθους.

«Δεν υπήρξε απόπειρα εισβολής στο κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου, όμως λόγω του μεγάλου αριθμού των διαδηλωτών, η ασφάλεια του κτιρίου μας συμβούλεψε να αναστείλουμε» τις εργασίες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος του ανώτατου δικαστικού θεσμού.

Το κίνημα MST, που κλείνει αυτή την εβδομάδα 30 χρόνια ύπαρξης, πραγματοποιεί ένα συνέδριο στη Μπραζίλια και καταγγέλλει την «παράλυση» της αγροτικής μεταρρύθμισης.

Ως σήμερα, οι διαδηλώσεις του μελών του κινήματος των ακτημόνων στη Μπραζίλια ήταν πάντοτε ειρηνικές.

Τα σημερινά επεισόδια σημειώθηκαν στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων στους δρόμους του Ρίο και του Σάο Πάολο εναντίον της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς και του υπέρογκου κόστους της οργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (12η Ιουνίου έως τις 13η Ιουλίου).

Λίγο πριν αρχίσει η πορεία διαμαρτυρίας, 700 παιδιά των μελών του κινήματος είχαν πραγματοποιήσει ειρηνικά κατάληψη στο ισόγειο του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας «περισσότερα σχολεία» στις αγροτικές περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...